Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mykotoxiny v pšenici sklizně 2021

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000085" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000085 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mykotoxiny v pšenici sklizně 2021

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocení obsahu fuzáriových mykotoxinů je součástí celorepublikového hodnocení sklizňové kvality potravinářských obilovin. V nezpracovaných obilovinách určených pro výrobu potravin je podle nařízení Evropské Komise č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA), v kukuřici navíc obsah fumonisinů. Na analýzy mykotoxinů v pšenici je každý rok vybráno 110 vzorků ze základního souboru cca 500 vzorků. Úroveň kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny v daném roce je zásadním způsobem ovlivněna průběhem počasí. Celková úroveň kontaminace pšenice sklizně 2021 fuzáriovými mykotoxiny DON a ZEA je nižší než v roce 2020, avšak vyšší než v letech 2014–2019.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in wheat harvest 2021

  • Popis výsledku anglicky

    The assessment of fusarium mycotoxin content is part of a nationwide evaluation of the harvest quality of food grains. The content of deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) is limited in unprocessed cereals intended for food production according to the European Commission Regulation No 1881/2006, in addition to the content of fumonisins in maize. Each year, 110 samples are selected for mycotoxin analysis in wheat from a pool of approximately 500 samples. The level of fusarium mycotoxin contamination of cereals in a given year is strongly influenced by the weather. The overall level of fusarium mycotoxin contamination of wheat of the 2021 harvest by DON and ZEA is lower than in 2020 but higher than in 2014–2019.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mlynářská ročenka 2022

  • ISBN

    978-80-908464-0-1

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    128-137

  • Počet stran knihy

    224

  • Název nakladatele

    Svaz průmyslových mlýnů České republiky z.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly