Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Does the addition of edible insects affect the formation of acrylamide during bread baking?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F23%3AN0000024" target="_blank" >RIV/25328859:_____/23:N0000024 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/23:95067

  • Výsledek na webu

    <a href="https://brill.com/view/journals/jiff/9/11/article-p1565_13.xml" target="_blank" >https://brill.com/view/journals/jiff/9/11/article-p1565_13.xml</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1163/23524588-20230016" target="_blank" >10.1163/23524588-20230016</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Does the addition of edible insects affect the formation of acrylamide during bread baking?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of insect powder addition on the acrylamide formation in leavened and unleavened wheat bread and on the content of its main precursors in raw material was investigated. The samples under study were prepared form wholemeal wheat flour supplemented with 5, 8, and 12% of field cricket or yellow mealworm powder. The addition of both insects increased the content of reducing sugars and free amino acids, except for asparagine, the limiting factor of acrylamide formation in cereal products, which was lower in the samples with the greatest cricket and mealworm supplementation than in the control wheat flour (242.4 and 177.9 vs 249.6 mg/kg). For unleavened bread, an increase in acrylamide was recorded with the highest share of cricket and mealworm compared to the control (up to 14.03 and 29.52 vs 11.02 mu g/kg). Conversely, for leavened bread, the variants most supplemented with cricket and mealworm exhibited the lowest acrylamide content relative to the control (64.84 and 68.78 vs 82.47 mu g/kg). It is indicated by the results that the supplementation of bakery products with insects enriches their nutritional value and does not pose a risk of increased acrylamide intake by consumers.

  • Název v anglickém jazyce

    Does the addition of edible insects affect the formation of acrylamide during bread baking?

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of insect powder addition on the acrylamide formation in leavened and unleavened wheat bread and on the content of its main precursors in raw material was investigated. The samples under study were prepared form wholemeal wheat flour supplemented with 5, 8, and 12% of field cricket or yellow mealworm powder. The addition of both insects increased the content of reducing sugars and free amino acids, except for asparagine, the limiting factor of acrylamide formation in cereal products, which was lower in the samples with the greatest cricket and mealworm supplementation than in the control wheat flour (242.4 and 177.9 vs 249.6 mg/kg). For unleavened bread, an increase in acrylamide was recorded with the highest share of cricket and mealworm compared to the control (up to 14.03 and 29.52 vs 11.02 mu g/kg). Conversely, for leavened bread, the variants most supplemented with cricket and mealworm exhibited the lowest acrylamide content relative to the control (64.84 and 68.78 vs 82.47 mu g/kg). It is indicated by the results that the supplementation of bakery products with insects enriches their nutritional value and does not pose a risk of increased acrylamide intake by consumers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF INSECTS AS FOOD AND FEED

  • ISSN

    2352-4588

  • e-ISSN

    2352-4588

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    1565-1576

  • Kód UT WoS článku

    001153175000012

  • EID výsledku v databázi Scopus