Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Agronomic Practices on the Antioxidant Compounds of Pigmented Wheat (Triticum aestivum spp. aestivum L.) and Tritordeum (x Tritordeum martinii A. Pujadas, nothosp. nov.) Genotypes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F23%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/23:N0000048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.3c02592" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.3c02592</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c02592" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.3c02592</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Agronomic Practices on the Antioxidant Compounds of Pigmented Wheat (Triticum aestivum spp. aestivum L.) and Tritordeum (x Tritordeum martinii A. Pujadas, nothosp. nov.) Genotypes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Twelve pigmented wheat genotypes, one tritordeum and one common wheat were grown in three field experiments under varying nitrogen (N) fertilization rates to investigate the contributions of genotype, environment, and fertilization on the levels of phenolic acids, anthocyanins, carotenoids and antioxidant capacity of the grains. Soluble phenolic acids increased significantly (+16%) in the environment with high soil N content, while bound phenolic acids, and anthocyanins decreased (-16 and -57%). N fertilization affected the agronomic and qualitative traits but had limited effects on some bioactive compounds (bound phenolic acids and anthocyanins). The greatest differences appeared among the color groups and within the same color types, with the black group showing the most anthocyanins and phenolic acids (34.4 and 1207 mg center dot kg(-1)) and the highest antioxidant capacity. Some of the cultivars could be promising for the development of innovative supply chains and the production of functional foods, as they showed good yield and quality performances, and good antioxidant features.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Agronomic Practices on the Antioxidant Compounds of Pigmented Wheat (Triticum aestivum spp. aestivum L.) and Tritordeum (x Tritordeum martinii A. Pujadas, nothosp. nov.) Genotypes

  • Popis výsledku anglicky

    Twelve pigmented wheat genotypes, one tritordeum and one common wheat were grown in three field experiments under varying nitrogen (N) fertilization rates to investigate the contributions of genotype, environment, and fertilization on the levels of phenolic acids, anthocyanins, carotenoids and antioxidant capacity of the grains. Soluble phenolic acids increased significantly (+16%) in the environment with high soil N content, while bound phenolic acids, and anthocyanins decreased (-16 and -57%). N fertilization affected the agronomic and qualitative traits but had limited effects on some bioactive compounds (bound phenolic acids and anthocyanins). The greatest differences appeared among the color groups and within the same color types, with the black group showing the most anthocyanins and phenolic acids (34.4 and 1207 mg center dot kg(-1)) and the highest antioxidant capacity. Some of the cultivars could be promising for the development of innovative supply chains and the production of functional foods, as they showed good yield and quality performances, and good antioxidant features.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910343" target="_blank" >QK1910343: Nové znaky pšenice pro zvýšení adaptačních možností v prostředí globální změny klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    36

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    13220-13233

  • Kód UT WoS článku

    001184095400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85171202598