Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phenolic compounds and antioxidant capacity in different-colored and non-pigmented berries of bilberry (Vaccinium myrtillus L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F17%3A00485724" target="_blank" >RIV/61389030:_____/17:00485724 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/17:73583882

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2017.06.004" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2017.06.004</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2017.06.004" target="_blank" >10.1016/j.fbio.2017.06.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phenolic compounds and antioxidant capacity in different-colored and non-pigmented berries of bilberry (Vaccinium myrtillus L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bilberries and their products are popular worldwide and represent a very interesting source of dietary antioxidants. Berries of eight different-colored and non-pigmented bilberry (Vaccinium myrtillus L.) samples from Finland were evaluated in terms of antioxidant capacity and total phenolic compounds (range, 220.06 – 3715.21 mg/100 g dw) and total monomeric anthocyanin (range, 206.18 – 867.52 mg/100 g dw) contents. Delphinidin (range, 5915.93–18108.39 µg /g dw) was the major anthocyanin moiety, while sinapic acid was the major phenolic acid in the free form (range, 0.01 – 6.06 μg /g dw), and p-coumaric acid in the ester (range, 26.39 – 110.78 µg /g dw), glycoside (range, 15.83 – 57.73 μg /g dw) and ester-bound (range, 2.32 – 14.20 μg /g dw) forms. The white colored berry samples did not contain any anthocyanins, but the colored berries did contain them. Antioxidant capacity was much higher in colored (pink to blue/black) berry samples than in the white sample, and it was more related to the total phenolic concentration rather than to the anthocyanin concentration. This is the first time that these different-colored berry phenotypes of bilberry (V. myrtillus L.) have been analyzed within the same study.

  • Název v anglickém jazyce

    Phenolic compounds and antioxidant capacity in different-colored and non-pigmented berries of bilberry (Vaccinium myrtillus L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Bilberries and their products are popular worldwide and represent a very interesting source of dietary antioxidants. Berries of eight different-colored and non-pigmented bilberry (Vaccinium myrtillus L.) samples from Finland were evaluated in terms of antioxidant capacity and total phenolic compounds (range, 220.06 – 3715.21 mg/100 g dw) and total monomeric anthocyanin (range, 206.18 – 867.52 mg/100 g dw) contents. Delphinidin (range, 5915.93–18108.39 µg /g dw) was the major anthocyanin moiety, while sinapic acid was the major phenolic acid in the free form (range, 0.01 – 6.06 μg /g dw), and p-coumaric acid in the ester (range, 26.39 – 110.78 µg /g dw), glycoside (range, 15.83 – 57.73 μg /g dw) and ester-bound (range, 2.32 – 14.20 μg /g dw) forms. The white colored berry samples did not contain any anthocyanins, but the colored berries did contain them. Antioxidant capacity was much higher in colored (pink to blue/black) berry samples than in the white sample, and it was more related to the total phenolic concentration rather than to the anthocyanin concentration. This is the first time that these different-colored berry phenotypes of bilberry (V. myrtillus L.) have been analyzed within the same study.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1204" target="_blank" >LO1204: Udržitelný rozvoj výzkumu v Centru regionu Haná</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Bioscience

  • ISSN

    2212-4292

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    DEC

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    67-78

  • Kód UT WoS článku

    000416708300010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85028452459