Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vybraných parametrů nutriční kvality v plodech rybízu severského původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003824" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003824 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vybraných parametrů nutriční kvality v plodech rybízu severského původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U plodů pěti kultivarů R. nigrum a dvou kultivarů R. rubrum pěstovaných v oblasti Tromso v Norsku byly v letech 2013 a 2014v pěti biologických opakováních stanoveny parametry hmotnost bobulí, antioxidační aktivita, obsah celkových fenolových látek a obsah celkových antokyanů. Hmotnost bobulí byla naměřena v rozmezí od 0,30-1,23 g. Antioxidační aktivita byla detekována v rozpětí od 1,33 do 2,75 mmol ekvivalentů troloxu/100 g. Průměrný obsah celkových fenolických látek byl 303,42 mg ekvivalentů kyseliny gallové/100 g a obsah celkových antokyanů za hodnocený soubor byl 252 mg ekvivalentů cyanidin-3-glukosidu/100 g.

  • Název v anglickém jazyce

    The Determination of Selected Nutrition Quality Parameters in Currant Berries of Nordic Origin

  • Popis výsledku anglicky

    Berries of five cultivars of R. nigrum and two cultivars of R. rubrum grown in Tromso, Norway were analyzed. Weight of berries, antioxidant activity, content of total phenolics and the content of anthocyanins were determined in five biological replicates from 2013 and 2014. Berries weight was measured in the range from 0.30 to 1.23 grams. The antioxidant activity was detected between 1.33 to 2.75 mmol trolox ekvivalents/100 g. The average content of total phenolics was 303.42 mg gallic acid ekvivalents/100 g and the content of anthocyanins was 252 mg cyaniding-3-glucoside/100 g.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7F14122" target="_blank" >7F14122: Konzervace a šlechtitelský potenciál původních druhů ovoce v České republice a v Norsku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    517-520

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus