Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F16%3A00458503" target="_blank" >RIV/61389030:_____/16:00458503 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/16:73582362

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.062" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.062</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.062" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.01.062</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Phenolics and nutrient profiles of bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.) collected from high mountain pastures in northeast Anatolia (Turkey) were examined for the first time in this study. The major soluble sugar identified in the berry was fructose, following by glucose, and the main organic acid identified was citric acid, followed by malic acid. Eleven phenolic acids and 17 anthocyanin 3-glycosides were identified and quantified. Caffeic acid in the free and glycoside forms and syringic acid in the ester form were the major phenolic acids, and the major individual anthocyanin present in the berry was malvidin 3-glucoside (24%). The highest total phenolics and anthocyanin contents were obtained from the anthocyanin fraction in conjunction with the highest antioxidant capacity, followed by the polyphenolic and aqueous fractions, FRAP, ORAC and DPPH, in that order. Our findings can be used to compare bog bilberry with other Vaccinium berries and to help clarify the relative potential health benefits of different berries.

  • Název v anglickém jazyce

    Bog bilberry phenolics, antioxidant capacity and nutrient profile

  • Popis výsledku anglicky

    Phenolics and nutrient profiles of bog bilberry (Vaccinium uliginosum L.) collected from high mountain pastures in northeast Anatolia (Turkey) were examined for the first time in this study. The major soluble sugar identified in the berry was fructose, following by glucose, and the main organic acid identified was citric acid, followed by malic acid. Eleven phenolic acids and 17 anthocyanin 3-glycosides were identified and quantified. Caffeic acid in the free and glycoside forms and syringic acid in the ester form were the major phenolic acids, and the major individual anthocyanin present in the berry was malvidin 3-glucoside (24%). The highest total phenolics and anthocyanin contents were obtained from the anthocyanin fraction in conjunction with the highest antioxidant capacity, followed by the polyphenolic and aqueous fractions, FRAP, ORAC and DPPH, in that order. Our findings can be used to compare bog bilberry with other Vaccinium berries and to help clarify the relative potential health benefits of different berries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    201

  • Číslo periodika v rámci svazku

    JUN 15

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    339-349

  • Kód UT WoS článku

    000369494300047

  • EID výsledku v databázi Scopus