Separace, charakterizace a kvantifikace fenolických kyselin v borůvkách Vaccinium arctostaphylos L.) metodou HPLC-MS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F05%3A00002082" target="_blank" >RIV/61989592:15310/05:00002082 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/05:00083393
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Separation, Characterization, and Quantitation of Phenolic Acids in a Little-Known Blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) Fruit by HPLC-MS
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was the qualitative and quantitative determination of free, ester, glycoside, and ester-bound phenolic acids in the blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) fruit. A method for the determination of the profile of phenolic acids of four different phenolic fractions in the fruit was developed using high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Thirteen compounds (gallic, protocatechuic, p-hydroxybenzoic, m-hydroxybenzoic, gentisic, chlorogenic, p-coumaric, caffeic, ferulic, syringic, sinapic, salicylic, and trans-cinnamic acids) were identified and quantified in the berry. These experimental results showed that the predominant phenolic acid in the fruit of V. arctostaphylos is caffeic acid in free and insolubleester-bound forms and p-coumaric acid in soluble ester and glycoside forms. Seven phenolic acids were identified as hydroxybenzoic acid derivatives (HBAs) and four as hydroxycinnamic acid derivatives (HCAs). Total content of HBAs and HCAs
Název v anglickém jazyce
Separation, Characterization, and Quantitation of Phenolic Acids in a Little-Known Blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) Fruit by HPLC-MS
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the qualitative and quantitative determination of free, ester, glycoside, and ester-bound phenolic acids in the blueberry (Vaccinium arctostaphylos L.) fruit. A method for the determination of the profile of phenolic acids of four different phenolic fractions in the fruit was developed using high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Thirteen compounds (gallic, protocatechuic, p-hydroxybenzoic, m-hydroxybenzoic, gentisic, chlorogenic, p-coumaric, caffeic, ferulic, syringic, sinapic, salicylic, and trans-cinnamic acids) were identified and quantified in the berry. These experimental results showed that the predominant phenolic acid in the fruit of V. arctostaphylos is caffeic acid in free and insolubleester-bound forms and p-coumaric acid in soluble ester and glycoside forms. Seven phenolic acids were identified as hydroxybenzoic acid derivatives (HBAs) and four as hydroxycinnamic acid derivatives (HCAs). Total content of HBAs and HCAs
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IBS5038351" target="_blank" >IBS5038351: Imunodiagnostika přírodních látek hormonální povahy</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
21
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
8116-8122
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—