Produkce plodin v zaplavených oblastech: důsledky záplav na fyziologické, chemické a mikrobiální procesy na polích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2024/2024_3-4/79_83.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2024/2024_3-4/79_83.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce plodin v zaplavených oblastech: důsledky záplav na fyziologické, chemické a mikrobiální procesy na polích
Popis výsledku v původním jazyce
Extrémní srážky a následné záplavy se stávají stále častějšími jevy v důsledku současných klimatických změn, které mají závažné důsledky pro zemědělskou produkci. Tento článek se zaměřuje na komplexní dopady zaplavení na fyziologické, chemické a mikrobiální procesy v půdním prostředí. Dlouhodobé zaplavení omezuje dostupnost kyslíku, narušuje klíčové fyziologické procesy v kořenovém systému plodin a mění chemické vlastnosti půdy, což vede k nižším výnosům a degradaci půdní struktury. Zároveň dochází k posunu v mikrobiálních společenstvech, zvyšuje se riziko výskytu patogenů a hromadění toxických látek. Ekonomické dopady těchto změn jsou značné, zahrnující sníženou kvalitu plodin a zvýšené náklady na regeneraci půdy.
Název v anglickém jazyce
Crop production in flooded areas: effects of flooding on physiological, chemical and microbial processes in fields
Popis výsledku anglicky
Extreme rainfall and subsequent flooding are becoming increasingly common phenomena due to climate change, which has serious implications for agricultural production. This article focuses on the complex impacts of flooding on the physiological, chemical, and microbial processes in the soil environment. Prolonged flooding limits oxygen availability, disrupts key physiological processes in the root systems of crops, and alters the chemical properties of the soil, leading to reduced yields and soil degradation. Concurrently, shifts in microbial communities increase the risk of pathogen occurrence and the accumulation of toxic substances. The economic impacts of these changes are significant, including decreased crop quality and increased costs for soil restoration.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
79-83
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—