Nejen pozdně sklizený jarní ječmen trpí smíšenou kvalitou. Příspěvek do sborníku Kompendium 2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/25328859:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nejen pozdně sklizený jarní ječmen trpí smíšenou kvalitou. Příspěvek do sborníku Kompendium 2024
Popis výsledku v původním jazyce
Dle statistických údajů je jarní ječmen plodinou, od jejíž pěstování je výrazný ústup, neboť je to plodina náročná na celkový systém hospodaření, který citlivě reaguje na současné měnící se klima. V horších podmínkách, především v suchých letech, je pak tendence ústupu od pěstování tak náročných plodin, ke kterým jarní ječmen patří, neboť se s nimi dokáže jen obtížně vyrovnat. Vzhledem ke skutečnosti, že jarní ječmen je plodinou široce pěstovanou, je i mnoho údajů o jeho adaptačních schopnostech, které uvádějí jeho vysokou toleranci vůči klimatickým podmínkám. K potvrzení či vyvrácení těchto dat lze dobře využít dlouhodobých pokusů ze stejných podmínek. Pokusili jsme se proto porovnat výnosová data ozimé pšenice a jarního ječmene v časovém rozmezí let 2016 až 2023 statistickou hodnotou rozptylu, která určuje míru variability. Tato hodnota je používána k vyjádření míry rizika či nejistoty. Co nám toto statistické zpracování říká? Hodnoty rozptylu ve výnosu zrna jarního ječmene jsou podstatně nižší ve srovnání s ozimou pšenicí, což znamená menší negativní odezvu na vliv ročníku i předplodiny. Příspěvek do sborníku Kompendium 2024. Sborník referátů Sladovnický ječmen 2024. Téma: Pomůže nám král Ječmínek nebo operativní agrotechnika? Pivo je nejlepší energetický nápoj! 2024, 11-13.
Název v anglickém jazyce
Not only late-harvested spring barley suffers from mixed quality. Contribution to the Compendium 2024
Popis výsledku anglicky
According to statistical data, spring barley is a crop that is experiencing a significant decline. It is a crop that is demanding on the overall management system, which reacts sensitively to the current changing climate. In worse conditions, especially in dry years, there is a tendency to decline from growing such demanding crops, to which spring barley belongs, because it can only cope with them with difficulty. Given the fact that spring barley is a widely grown crop, there is also a lot of data on its adaptive abilities, which indicate its high tolerance to climatic conditions. Long-term experiments under the same conditions can be used to confirm or refute these data. Therefore, we tried to compare the yield data of winter wheat and spring barley in the time period from 2016 to 2023 by the statistical value of the variance, which determines the degree of variability. This value is used to express the degree of risk or uncertainty. What does this statistical processing tell us? The variance values in spring barley grain yield are significantly lower compared to winter wheat, which means a smaller negative response to the influence of the year and the previous crop.Contribution to the Compendium 2024. Proceedings of papers Malting barley 2024. Topic: Will King Ječmínek or operative agricultural technology help us? Beer is the best energy drink! 2024, 11-13.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů