Effects of drought on grain quality parameters in winter wheat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F10%3A%230000234" target="_blank" >RIV/26296080:_____/10:#0000234 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/10:00165057
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Effects of drought on grain quality parameters in winter wheat
Popis výsledku v původním jazyce
U zrna pšenice ze sklizňových roků 2007-2009 byl sledován vliv nedostatku vláhy během vegetace na kvalitativní parametry. Bylo použito 16 odrůd, které byly pěstovány v maloparcelních pokusech na dvou stanovištích s odlišnou dostupností vláhy v půdě. Období nedostatku vláhy na suchém stanovišti bylo potvrzeno pomocí kontinuálního měření půdní vlhkosti během všech sklizňových roků. U každého vzorku zrna byl stanoven obsah dusíkatých látek, číslo poklesu, hodnota sedimentačního testu podle Zelenyho, obsahlepku, gluten index a tvrdost zrna pomoci SKCS. Vlivem sucha došlo ke statisticky průkaznému zvýšení obsahu dusíkatých látek, sedimentační hodnoty a obsahu lepku a ke snížení gluten indexu. Číslo poklesu a tvrdost zrna suchem ovlivněny nebyly
Název v anglickém jazyce
Effects of drought on grain quality parameters in winter wheat
Popis výsledku anglicky
The effects of water availability on the winter wheat quality parameters were studied in the field experiments in the Czech Republic in 2006/07; 2007/08 and 2008/09 seasons. The plot trials were performed simultaneously on a clayey soil with good water retention and on a drought prone sandy soil. The reduced water availability on sandy site was confirmed by a continuous soil moisture measurement in all years. Commercially grown wheat varieties (16) with a different bread making quality according to theCzech standards were chosen for the experiment and the grain samples were evaluated for protein content, Hagberg falling number, Zeleny sedimentation volume, gluten content and gluten index. Grain hardness was assessed using the Single Kernel Characterization System 4100 (SKCS). The results showed that drought significantly increased protein content, Zeleny volume and gluten content. The impact on HFN and grain hardness was small and the gluten index was much higher in grain from more hu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91192" target="_blank" >QH91192: Srovnání fyziologických a molekulárně biologických metod použitelných pro hodnocení citlivosti pšenice a ječmene k suchu a posouzení jejich vhodnosti pro selekci tolerantních genotypů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Növénytermelés
ISSN
0546-8191
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—