Efekt obsahu bílkovin, jejich frakcí a HMW-Glu alelických bloků na technologické parametry zrna vybraných krajových odrůd pšenice seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000010" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces
Popis výsledku v původním jazyce
At set of 22 winter wheat landraces and 3 check winter wheat varieties of GB in Prague with declared allelic composition of HMW-Glu was carried out annual evaluation of several chemical and technological grain parameters (crude protein content, wet gluten, gluten index, Zeleny sed., content of albumins, gliadins and sum of glutenins). Selected wheat landraces confirmed high variability of all tested parameters. The highest variability was detected in protein content, Zeleny sed., gluten index and ratioof both storage protein fraction Gli/Glu total. A higher variability was also observed in content of albumin and globulin fraction and its proportion in crude protein. The PCA loading scatter and correlation analysis confirmed significant positive correlation among crude protein content and all protein fractions. There was confirmed significant effect of genotypes on monitored technological characteristics (Zeleny sed.,gluten index)with significant favorable influence of allelic combinat
Název v anglickém jazyce
Effect of protein content, its fractions and HMW-glu allelic blocs on technological parameters of grains in selected winter wheat landraces
Popis výsledku anglicky
At set of 22 winter wheat landraces and 3 check winter wheat varieties of GB in Prague with declared allelic composition of HMW-Glu was carried out annual evaluation of several chemical and technological grain parameters (crude protein content, wet gluten, gluten index, Zeleny sed., content of albumins, gliadins and sum of glutenins). Selected wheat landraces confirmed high variability of all tested parameters. The highest variability was detected in protein content, Zeleny sed., gluten index and ratioof both storage protein fraction Gli/Glu total. A higher variability was also observed in content of albumin and globulin fraction and its proportion in crude protein. The PCA loading scatter and correlation analysis confirmed significant positive correlation among crude protein content and all protein fractions. There was confirmed significant effect of genotypes on monitored technological characteristics (Zeleny sed.,gluten index)with significant favorable influence of allelic combinat
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Tomáše Bati
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—