Systém hodnocení hybridů kukuřice (Zea mays) pro potřeby praxe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F15%3A%230001472" target="_blank" >RIV/26296080:_____/15:#0001472 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Systém hodnocení hybridů kukuřice (Zea mays) pro potřeby praxe
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě potřeb praxe hodnotit hybridy kukuřice jednotným systém, vznikl společný projekt pod koordinací Zemědělského výzkumu, spol. s r.o. Troubsko. Cílem experimentů v Troubsku a v Praze Uhříněvsi bylo porovnat v obou lokalitách hybridy s různou raností (rané a středně rané), způsobem dozrávání rostliny (stay–green a rovnoměrně dozrávající), různým typem zrna (s moučnatým a sklovitým endospermem) a zařazení mezi silážní nebo zrnové. V letech 2012 až 2014 bylo v každé lokalitě testováno zhruba 20 různých hybridů, v roce 2015 celkem 9 vybraných hybridů, které byly v obou lokalitách pěstovány ve všech letech. Testace i hodnocení hybridů probíhalo jednotnými postupy, které vyústily v certifikované metodiky, zdarma dostupné všem zájemcům z praxe. Rozdíly mezi lokalitami a ročníky jsou u jednotlivých hybridů prezentovány.
Název v anglickém jazyce
System evaluation of hybrids maize (Zea mays L.) for the needs of practice
Popis výsledku anglicky
A joint project of the evaluation of maize hybrids was developed under the supervision of the company Zemědělský výzkum Troubsko s.r.o. (Agricultural Research Institute Troubsko Ltd.) The aim of experiments performed in Troubsko and Prague-Uhříněves was to compare hybrids showing early and medium early maturity as well as stay–green and uniformly maturing ones, those with different types of endosperm (i.e. floury and glassy) and different types of use (i.e. grown for silage or grain production). In years 2012 – 2014, approximately 20 different hybrids were tested in both localities. In 2015, their number was reduced to only nine. Tests and the evaluation of hybrids were performed using uniform methods. The final result of these efforts was the development of a certified methodology that is available for all interested practitioners free of charge. Differences between tested hybrids are presented with regard to individual localities and years. Key words: dry matter; earliness; type of maturity; endosperm; silage
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: Inovovat systémy hodnocení kvality krmiv s důrazem na zavedení nového národního systému hodnocení</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
12-5012
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
105-111
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—