Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Riziko zaplevelení při pěstování meziplodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F23%3AN0000087" target="_blank" >RIV/26296080:_____/23:N0000087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Riziko zaplevelení při pěstování meziplodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem dnešního zemědělství je zvyšování nebo alespoň udržení produktivity plodin při současném zajištění ochrany životního prostředí. Pro udržitelný systém pěstování plodin mají velký význam osevní postupy a druhová pestrost plodin. Počet druhů rostlin používaných v regionu nebo na jednotlivých farmách je významným indikátorem diverzity zemědělství, která je jedním ze základních předpokladů udržitelnosti a stability zemědělské produkce. Jen ze 7 tisíc druhů kulturních rostlin má větší význam asi 120 druhů a polovinu světové produkce tvoří pouze 4 hlavní plodiny. V Evropě se v roce 2022 na 65 % celkové sklizňové plochy pěstovaly obilniny. V České republice se obilniny pěstovaly dokonce téměř na 69 % sklizňové plochy a na dalších 22 % se pěstovaly olejniny, a to převážně řepka olejka (77 % celkové plochy olejnin). Zařazení meziplodin do osevních sledů zvyšuje diverzitu pěstovaných plodin a má velký význam pro udržitelnost pěstebních systémů, zejména v úzkých osevních postupech. Jedná se o plodiny, které nejsou pěstovány za účelem zisku a pěstují se v období mezi sklizní a výsevem hlavních plodin, případně mohu být vysety do hlavní plodiny. Meziplodiny přináší množství benefitů pro životní prostředí a jsou využívány po celém světě. Pokrývají a prokořeňují půdu, usnadňují příjem živin, omezují šíření chorob a škůdců, zvyšují mikrobiální aktivitu půdy, zvyšují podíl organické hmoty v půdě, což zvyšuje tvorbu a stabilitu půdních agregátů a zlepšuje provzdušnění půdy. Leguminózy mají navíc schopnost fixovat vzdušný dusík a zlepšují tak jeho dostupnost a efektivitu využití v různých systémech pěstování rostlin. Schoelberg et al. (2010) uvádí, že při pěstování leguminóz je vyplavování dusičnanů o 40 % nižší v porovnání s konvenčními systémy pěstování plodin.

  • Název v anglickém jazyce

    The risk of weeding when growing intercrops

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of today's agriculture is to increase or at least maintain crop productivity while simultaneously ensuring environmental protection. Seeding practices and crop species diversity are of great importance for a sustainable crop production system. The number of plant species used in the region or on individual farms is an important indicator of the diversity of agriculture, which is one of the basic prerequisites for the sustainability and stability of agricultural production. Of the 7,000 species of cultivated plants alone, about 120 species are more important, and only 4 main crops account for half of the world's production. In Europe, in 2022, 65% of the total harvested area was cultivated with cereals. In the Czech Republic, cereals were grown on almost 69% of the harvested area, and oilseeds were grown on another 22%, mainly oilseed rape (77% of the total area of oilseeds). The inclusion of catch crops in crop rotations increases the diversity of cultivated crops and is of great importance for the sustainability of cropping systems, especially in narrow cropping practices. These are crops that are not grown for profit and are grown between harvest and sowing of the main crops, or may be sown into the main crop. Intercropping brings many benefits to the environment and is used all over the world. They cover and root the soil, facilitate the intake of nutrients, limit the spread of diseases and pests, increase soil microbial activity, increase the proportion of organic matter in the soil, which increases the formation and stability of soil aggregates and improves soil aeration. In addition, legumes have the ability to fix atmospheric nitrogen and thus improve its availability and efficiency of use in various plant cultivation systems. Schoelberg et al. (2010) reported that nitrate leaching is 40% lower when growing legumes compared to conventional cropping systems.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010161" target="_blank" >QK21010161: Význam lignocelulózového komplexu z biomasy meziplodin pro zlepšení půdního prostření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů