Lyofilizovaná sójová kultura
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AFLYOSO11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:FLYOSO11 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/11:MZFSOY11 RIV/60461373:22330/11:43892877
Výsledek na webu
<a href="http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.pts.det?xprim=1616440&lan=cs" target="_blank" >http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.pts.det?xprim=1616440&lan=cs</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lyofilizovaná sójová kultura
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká lyofilizované kultury na bázi sóji, která je vhodná pro výrobu rostlinných fermentovaných výrobků (nealkoholických nápojů, dezertů, dressingů, pomazánek, apod.), které jsou vhodné pro pacienty s alergií na bílkoviny kravského mléka. Pro tento účel nelze použít běžnou mléčnou kulturu. Lyofilizovaná sójová kultura obsahuje minimálně 1,0 x 108 KTJ/g bakterií mléčného kvašení (vybrané kmeny bakterií rodů Lactobacillus, Streptococus, Lactococcus, Leuconostoc, Enterococcus, Bifidobacterium, které jsou odolné vůči lyofilizaci), sójovou mouku, kryoprotekční látky a látky podporující růst mikroorganismů a vodu. Optimalizované složení kultury umožňuje její lyofilizaci, a tím i prodloužení trvanlivosti.
Název v anglickém jazyce
Soy lyophilized culture
Popis výsledku anglicky
This technical solution is concerned with a lyophilized culture based on soy that is suitable for manufacturing of vegetable fermented products (non-alcoholic beverages, desserts, dressings, spreads, etc.) that are intended for patients with cow´s milk protein allergy. Common dairy culture cannot be used for this purpose. The lyophilized soy culture contains at least 1.0 x 108 cfu/g of lactic acid bacteria (selected bacterial strains of species Lactobacillus, Streptococus, Lactococcus, Leuconostoc, Enterococcus, Bifidobacterium that are resistant to lyophilisation), soy flour, kryoprotective agents and compounds supporting microbial growth. The optimized composition of culture enables its lyophilisation thereby shelf-life prolongation.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
21912
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
MILCOM a.s., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence