Sledování rezistence kmenů bifidobakterií vůči modelovým podmínkám zažívacího traktu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AJMODEL11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:JMODEL11 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s._xxii-xxiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s._xxii-xxiv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování rezistence kmenů bifidobakterií vůči modelovým podmínkám zažívacího traktu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo testovat odolnost vybraných kmenů Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium species, Bifidobacterium dentium ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora? a zkoumat jejich chování v simulovaných podmínkách zažívacího traktu. Tak jako v předešlých dvou letech, byl opět sledován vliv nízkého pH, žaludeční šťávy- pepsinu, pankreatické šťávy- pankreatinu a žlučových solí na počty sledovaných bakterií. Výsledky ukazují, že testované kmeny jsou většinou odolné vůči uvedeným inhibitorům. Sledované bakterie přežívají simulované podmínky trávicího traktu v dostatečném množství a jsou vhodné pro další využití a rozšíření spektra využívaných bifidobakterií v probiotických potravinách.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of selected Bifidobacterium strains resistance to the model conditions of intestinal tract
Popis výsledku anglicky
The evoluation of resistance of selected Bifidobacterium strains, concretely Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium species, Bifidobacterium dentium was the aim of this work. The strains originated from Collectionof Dairy Microorganisms Laktoflora?. The ability to survive in conditions of intestinal tract as well as in the last two years was observed. It was tested influence of low pH, gastric enzyme pepsin, pancreatic juice pankreatin and bile salt in relationto density of bacteria. The result show, that tested strains have good resistance to inhibitors mentioned above. Tested bifidobacteria survived conditions of intestinal tract in high and sufficient density and therefore they are suitable for next usage and widening of spectrum of bifidobacteria in probiotic food.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
127
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
"xxii"-"xxiv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—