Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování rezistence kmenů bifidobakterií vůči modelovým podmínkám zažívacího traktu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F11%3AJMODEL11" target="_blank" >RIV/26722861:_____/11:JMODEL11 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s._xxii-xxiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2011/127_s._xxii-xxiv.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování rezistence kmenů bifidobakterií vůči modelovým podmínkám zažívacího traktu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo testovat odolnost vybraných kmenů Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium species, Bifidobacterium dentium ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora? a zkoumat jejich chování v simulovaných podmínkách zažívacího traktu. Tak jako v předešlých dvou letech, byl opět sledován vliv nízkého pH, žaludeční šťávy- pepsinu, pankreatické šťávy- pankreatinu a žlučových solí na počty sledovaných bakterií. Výsledky ukazují, že testované kmeny jsou většinou odolné vůči uvedeným inhibitorům. Sledované bakterie přežívají simulované podmínky trávicího traktu v dostatečném množství a jsou vhodné pro další využití a rozšíření spektra využívaných bifidobakterií v probiotických potravinách.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of selected Bifidobacterium strains resistance to the model conditions of intestinal tract

  • Popis výsledku anglicky

    The evoluation of resistance of selected Bifidobacterium strains, concretely Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium species, Bifidobacterium dentium was the aim of this work. The strains originated from Collectionof Dairy Microorganisms Laktoflora?. The ability to survive in conditions of intestinal tract as well as in the last two years was observed. It was tested influence of low pH, gastric enzyme pepsin, pancreatic juice pankreatin and bile salt in relationto density of bacteria. The result show, that tested strains have good resistance to inhibitors mentioned above. Tested bifidobacteria survived conditions of intestinal tract in high and sufficient density and therefore they are suitable for next usage and widening of spectrum of bifidobacteria in probiotic food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    127

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    "xxii"-"xxiv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus