Podvýživa u seniorů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ABI61" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:BI61 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11120/13:43907716
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Podvýživa u seniorů
Popis výsledku v původním jazyce
Senioři představují potencionálně vulnerabilní skupinu pro výskyt poruch nutričního stavu. Sledování a hodnocení jejich nutričního stavu je nezbytnou součástí péče o zdraví této populační skupiny. Z mnoha sledování vyplývá, že značná část seniorů se nalézá ve stavu malnutrice nebo v jejím riziku. V rámci našeho projektu byl popsán nutriční stav 815 klientů domovů důchodců v Praze. U 10,2% byl zjištěn stav malnutrice a 39,4% se nacházelo v riziku malnutrice. Výsledky studie potvrdily, že je třeba seniorům, zvláště ženám, věnovat v oblasti nutriční péče zvýšenou pozornost.
Název v anglickém jazyce
Starvation in elderly
Popis výsledku anglicky
Elderly people represent a potentially vulnerable group for the occurrence of nutritional status disorders. Nutritional status assessment and evaluation in elderly is an essential part of health care of this population group. Many studies indicated thata significant part of elderly people were found in the state of malnutrition or the risk of malnutrition. Our project described the nutritional status of 815 retirement homes clients in Prague. 10.2% were found to be malnourished and 39.4% were at risk of malnutrition. The study results confirmed that elderly, especially females, must be considered a nutritionally vulnerable population group, that needs attention.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010765" target="_blank" >TA01010765: Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
51-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—