Porovnání čtyř nástrojů pro hodnocení výživy u hospitalizovaných seniorů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F13%3AA13016W6" target="_blank" >RIV/61988987:17110/13:A13016W6 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání čtyř nástrojů pro hodnocení výživy u hospitalizovaných seniorů
Popis výsledku v původním jazyce
Úvod: Senioři představují skupinu obyvatel, jejichž nutriční stav bývá často neuspokojivý. Cílem studie bylo porovnat použitelnost a citlivost čtyř nástrojů k hodnocení výživy u hospitalizovaných seniorů starších 65 let. Soubor a metody: Testování měřících nástrojů MNA, SGA, NRS 2002 a MUST probíhalo u 500 hospitalizovaných seniorů. Výsledky: Z výsledků naší studie vyplývá, že u poměrně velkého počtu seniorů byla detekována malnutrice, a to v rozmezí od 24 % - 61,8 % v závislosti na použitých testech. Byly prokázány významné rozdíly mezi jednotlivými nástroji pro hodnocení stavu výživy, pokud jde o klasifikaci pacientů jako rizikových nebo podvyživených. Závěr: Dobrý výživový stav pacientů je důležitou součástí kvalitně poskytované zdravotní a ošetřovatelské péče.
Název v anglickém jazyce
Comparison of four nutritional screening tools in hospitalized
Popis výsledku anglicky
Background: The elderly represent a group of residents whose nutritional status is often unsatisfactory. The aim of the study was to compare the applicability and sensitivity of four tools to assess nutrition in the hospitalized elderly over 65 years ofage. Patients and methods: Testing of measurement tools MNA, SGA, NRS 2002 and MUST was conducted at 500 hospitalized elderly people. Results: The results of our study show that for a relatively large number of the elderly malnutrition was detected, in arange from 24% - 61.8% depending on the used tests. Significant differences were demonstrated between the individual tools for the assessment of nutritional status, with regard to classification of patients as being at risk or malnourished. Conclusion:Good nutritional status of patients is an important part of high-quality provided health and nursing care.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FP - Ostatní lékařské obory
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Lekársky obzor
ISSN
0457-4214
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—