Chosen paradoxes of mammary gland function in cows and results of milk properties.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AHA13" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:HA13 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czu.cz/cs/?r=319&mp=sab.detail&sab=83#574" target="_blank" >http://www.czu.cz/cs/?r=319&mp=sab.detail&sab=83#574</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chosen paradoxes of mammary gland function in cows and results of milk properties.
Popis výsledku v původním jazyce
Dairy paradoxes are the questions of relations between milk indicators (MI) such as fat content (F), urea concentration (U), somatic cell count (SCC) and milk freezing point (MFP). Relations of relevant MI in native milk and modified (F content change =MOD) samples were compared. Not even in an incorrect sampling or intentional technological milk modification as MOD can it be thought about noticeable influencing of MFP (FxMFP; r = 0.03; P > 0.05). Possible problems of a dairy herd with MFP (MFPxSCC; r= -0.36; P < 0.05 for native milk) cannot be mitigated by tolerance to higher SCC levels in bulk milk, either because of the risk of decrease of milk yield and quality. An incorrect milk sampling with an increased F content or its technological increaseapparently damages milk quality in SCC (FxSCC; r = 0.009; P > 0.05 for native milk; but r = 0.93; P < 0.001 for MOD, where the F increase by 1% causes the SCC growth by 176 103/ml).
Název v anglickém jazyce
Chosen paradoxes of mammary gland function in cows and results of milk properties.
Popis výsledku anglicky
Dairy paradoxes are the questions of relations between milk indicators (MI) such as fat content (F), urea concentration (U), somatic cell count (SCC) and milk freezing point (MFP). Relations of relevant MI in native milk and modified (F content change =MOD) samples were compared. Not even in an incorrect sampling or intentional technological milk modification as MOD can it be thought about noticeable influencing of MFP (FxMFP; r = 0.03; P > 0.05). Possible problems of a dairy herd with MFP (MFPxSCC; r= -0.36; P < 0.05 for native milk) cannot be mitigated by tolerance to higher SCC levels in bulk milk, either because of the risk of decrease of milk yield and quality. An incorrect milk sampling with an increased F content or its technological increaseapparently damages milk quality in SCC (FxSCC; r = 0.009; P > 0.05 for native milk; but r = 0.93; P < 0.001 for MOD, where the F increase by 1% causes the SCC growth by 176 103/ml).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
70-78
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—