Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ASA50" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:SA50 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na způsob deponování vybraného souboru laktobacilů dvoufázovým ošetřením ? zchlazením a rychlým zmražením a uchováváním při teplotách -18 oC a -40 oC. Laktobacily byly kultivovány ve směsném médiu z mléka, peptonu, masového a kvasničného extraktu. Do poloviny vzorků bylo přidáno 12,75% glycerolu, poté byly vzorky zchlazeny na 4 oC a poté zmraženy na teplotu -18 oC a -40 oC. Počet KTJ/ml byl stanoven za 24 hod a za 3 měsíce po zmražení. V tomto experimentu nebyl zaznamenán významný rozdíl v počtu KTJ/ml laktobacilů v závislosti na teplotě skladování a přídavku glycerolu. Přídavek glycerolu v dávce 12,75% měl pozitivní vliv na skladování kmenů Lactobacillus helveticus CCDM 447 a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 přiteplotě -18 oC.
Název v anglickém jazyce
Observation of resistance selected lactobacilli strains at various storage temperatures by freezing
Popis výsledku anglicky
The work was focused on the method of depositing selected strains of lactobacilli by two-phase treatment - cooling and shock freezing and storage at temperatures of -18 ° C and -40 oC. Lactobacilli were cultured in mixed media of milk, peptone, yeast andbeef extracts, in half of the samples was added 12,75% glycerol, and then the samples were cooled to 4 ° C and then frozen at -18 ° C and -40 oC. CFU / ml were determined after 24 h and for 3 months after freezing. No significant difference was determined in the count of CFU / ml of lactobacilli, depending on the storage temperature and the addition of glycerol. Addition of glycerol had a positive effect on the storage Lactobacillus helveticus CCDM 447 and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 at -18 oC.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"xlii"-"xlv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—