Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3ASA50" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:SA50 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování odolnosti vybraných kmenů laktobacilů při různých teplotách skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce byla zaměřena na způsob deponování vybraného souboru laktobacilů dvoufázovým ošetřením ? zchlazením a rychlým zmražením a uchováváním při teplotách -18 oC a -40 oC. Laktobacily byly kultivovány ve směsném médiu z mléka, peptonu, masového a kvasničného extraktu. Do poloviny vzorků bylo přidáno 12,75% glycerolu, poté byly vzorky zchlazeny na 4 oC a poté zmraženy na teplotu -18 oC a -40 oC. Počet KTJ/ml byl stanoven za 24 hod a za 3 měsíce po zmražení. V tomto experimentu nebyl zaznamenán významný rozdíl v počtu KTJ/ml laktobacilů v závislosti na teplotě skladování a přídavku glycerolu. Přídavek glycerolu v dávce 12,75% měl pozitivní vliv na skladování kmenů Lactobacillus helveticus CCDM 447 a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 přiteplotě -18 oC.

  • Název v anglickém jazyce

    Observation of resistance selected lactobacilli strains at various storage temperatures by freezing

  • Popis výsledku anglicky

    The work was focused on the method of depositing selected strains of lactobacilli by two-phase treatment - cooling and shock freezing and storage at temperatures of -18 ° C and -40 oC. Lactobacilli were cultured in mixed media of milk, peptone, yeast andbeef extracts, in half of the samples was added 12,75% glycerol, and then the samples were cooled to 4 ° C and then frozen at -18 ° C and -40 oC. CFU / ml were determined after 24 h and for 3 months after freezing. No significant difference was determined in the count of CFU / ml of lactobacilli, depending on the storage temperature and the addition of glycerol. Addition of glycerol had a positive effect on the storage Lactobacillus helveticus CCDM 447 and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767 at -18 oC.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    141

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "xlii"-"xlv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus