Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA23" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA23 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů
Popis výsledku v původním jazyce
Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .
Název v anglickém jazyce
The influence of storage conditions on the survival of selected freeze-dried lactobacilli strains
Popis výsledku anglicky
The strains of lactobacilli that are part of the dairy starter cultures, it is necessary to properly cultivate, maintain vitality and well preserved so that they are in full activity prepared for inoculation production of fermented dairy products and cheeses production. Selected strains from The Collection of dairy microorganisms Laktoflora® were preserved by freeze-drying and then stored at -40, -18, 4-8, and 25 °C for 1 and 6 months. It was found that the survival of microorganisms is dependent on the tested strain. Lactobacilli strains survived best stored at temperatures of -40 and -18 °C and good results were obtained at the temperature of 4-8 °C. Temperature 25 °C for storage of lactobacilli is inconvenient. The exceptions were the strains of Lbc. plantarum CCDM 182 and CCDM 388, CFU by storage temperature 25 oC for 6 months did not decrease under the108.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
148
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"x"-"xiv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—