Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA23" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA23 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/148-x-xiv.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podmínek skladování na přežití vybraných lyofilizovaných kmenů laktobacilů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kmeny laktobacilů, které jsou součástí mlékařských startovacích kultur, je nutno správně kultivovat, udržovat vitální a vhodně konzervovat tak, aby byly v plné aktivitě připraveny pro inokulaci výrob kysaných mléčných výrobků a sýrů. Vybrané kmeny ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora® byly konzervovány lyofilizací a poté skladovány při teplotě -40, -18, 4-8 a 25 oC po dobu 1 a 6 měsíců. Bylo zjištěno, že přežívání mikroorganismů je závislé od testovaného kmene. Nejlépe přežívaly kmeny laktobacilů uchovávané při teplotách -40 a -18 oC a dobré výsledky byly zjištěny i při teplotě 4-8 oC. Teplota 25 oC je pro skladování laktobacilů nevhodná. Výjimkou byly kmeny Lbc. plantarum CCDM 182 a CCDM 388, jejichž počet KTJ neklesl při teplotě skladování 25 oC po dobu 6 měsíců pod 108 .

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of storage conditions on the survival of selected freeze-dried lactobacilli strains

  • Popis výsledku anglicky

    The strains of lactobacilli that are part of the dairy starter cultures, it is necessary to properly cultivate, maintain vitality and well preserved so that they are in full activity prepared for inoculation production of fermented dairy products and cheeses production. Selected strains from The Collection of dairy microorganisms Laktoflora® were preserved by freeze-drying and then stored at -40, -18, 4-8, and 25 °C for 1 and 6 months. It was found that the survival of microorganisms is dependent on the tested strain. Lactobacilli strains survived best stored at temperatures of -40 and -18 °C and good results were obtained at the temperature of 4-8 °C. Temperature 25 °C for storage of lactobacilli is inconvenient. The exceptions were the strains of Lbc. plantarum CCDM 182 and CCDM 388, CFU by storage temperature 25 oC for 6 months did not decrease under the108.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    148

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "x"-"xiv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus