Stanovení mikrobiologických parametrů mléka za účelem výkupu a proplácení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F12%3AMJVYKP12" target="_blank" >RIV/16193296:_____/12:MJVYKP12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení mikrobiologických parametrů mléka za účelem výkupu a proplácení
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byl sledován vliv skladovacích podmínek tj. teploty, délky skladování a použití dvou možných konzervačních činidel, jejichž použití vychází z ČSN, na jednotlivé skupiny mikroorganismů, které tvoří běžnou mikroflóru syrového mléka. Testovanými mikroorganismy byly kmeny z České sbírky mikroorganismů v Brně Pseudomonas aeruginosa CCM 3955, St. aureus CCM 4516, E. coli CCM 3954 a mikroorganismy ze Sbírky mlékařských mikroorganismů Laktoflora? Lactobacillus helveticus CCDM 447 a smetanová kultura CCDM 1. Stanovení byla prováděna instrumentálně i klasickou metodou. Teplota skladování 2 a 6 °C, stejně tak prodloužení doby skladování z 24 na 48 hodin neovlivnilo denzitu mikroorganismů. Simulací nešetrného zacházení s mlékem byla zjištěna vyšší denzita u kmene St. aureus o 1 řád, ale až po 48 hodinách skladování. Použitá konzervační činidla, Heschenovo činidlo a Azidiol, nevykazují rozdíly v konzervačních účincích.
Název v anglickém jazyce
Determination of microbiological parameters of milk for the purchase and payment
Popis výsledku anglicky
In this work was the storage conditions as temperature, time of storage and using two preservatives used in accordance with the standard in relation to individual groups of microorganisms, which constitute normal micro flora of raw milk was monitored. Tested microorganisms were strains from Czech collection of microorganisms Brno Pseudomonas aeruginosa CCM 3955, St. aureus CCM 4516, E. coli CCM 3954 and next from Culture collection of dairy microorganisms Laktoflora? Lactobacillus helveticus CCDM 447 and cream culture CCDM 1. Analyses were performed by instrumental and classical method. The temperature storage 2 and 6 °C and as well as prolonged storage time from 24 to 48 hours doesn?t influence the density of bacteria. The simulation of inconsideratemanipulation with milk leads to a risen density of St. aureus one order of magnitude, but up to 48 hours. Using of preservatives, Heschen and Azidiol, doesn?t show differences in preservation effect.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: Nové postupy systému kontroly syrového mléka a mléčných výrobků v etapách technologického procesu výroby a finalizace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
130
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"iii"-"vi"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—