Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zmražení vzorků mléka na recovery alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000186" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000186 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms

  • Popis výsledku anglicky

    The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Veterinaria Brno

  • ISSN

    0236-6290

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    301-307

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus