Vliv zmražení vzorků mléka na recovery alimentárních patogenů a indikátorových mikroorganismů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000186" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000186 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms
Popis výsledku v původním jazyce
The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.
Název v anglickém jazyce
Effect of freezing milk samples on the recovery of alimentary pathogens and indicator microorganisms
Popis výsledku anglicky
The objective was to determine the effects of freezing and subsequent storage on quantitative results of bacteriologic culturing of selected alimentary pathogens and indicator microorganisms in milk. It was documented that freezing had a considerable adverse effect on the recovery of shigatoxigenic E. coli after 7 days of storage. Decline in counts of coliform bacteria and psychrotrophic microorganisms was detected as soon as after 72 hours storage. The decline in counts of E. coli and psychrotrophic microorganisms continued with the time of storage. In contrast, no effect was recorded for L. monocytogenes and total bacterial count. Freezing caused a slight increase in S. aureus counts in milk samples after 72 hours and 7 days of storage. The results of this study indicate that freezing of milk samples is unsuitable for sample storage before the assessment of hygienic quality because potential misdiagnosis may be high.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0236-6290
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
301-307
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—