Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv porušení chladírenského řetězce na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00103896" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00103896 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv porušení chladírenského řetězce na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U čerstvého polotučného mléka byl sledován vliv porušení chladírenského řetězce na výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních mikroorganismů. Z naměřených výsledků vyplývá, že vyšší teplota skladování čerstvého polotučného mléka má vliv na rostoucí počet mikroorganismů. Pro spotřebitele je zásadní fakt, že bylo v této práci zjištěno a ověřeno, že k výraznému negativnímu ovlivnění kvality pasterovaného mléka, zejména na konci doby jeho trvanlivosti, dochází při porušení chladírenského řetězce již po dobu 8 hodin při teplotě 24 °C a výše. Při konzumaci pasterovaného mléka je tedy dle výsledků této práce doporučeno důsledně dodržovat výrobcem doporučený chladírenský řetězec, především v letních měsících, kdy pokojová teplota přesahuje zjištěný teplotní limit 24 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of breaking of coolin chain on microbial quality of pasteurizes milk.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this thesis was to evaluate the changes of the microbiological quality of milk during storage. Fresh pasteurized milk was used for the laboratory experimentations. Cooling chain of the samples was broken for 8 and for 12 hours at different temperatures (22 -- 30 °C). In these samples, total count of psychrotrophic microorganisms was assessed. Technological indiscipline, i. e. higher storage temperature (24 °C and more), was associated with higher increase of total count of microorganisms andpsychrotrophic microorganisms. Microbiological results proved that the samples stored under standard conditions were of very good quality. However, in fresh pasteurized milk the representation of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms meets fully the norm requirements.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    55

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    71-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus