Vliv porušení chladírenského řetězce na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00103896" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00103896 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porušení chladírenského řetězce na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka
Popis výsledku v původním jazyce
U čerstvého polotučného mléka byl sledován vliv porušení chladírenského řetězce na výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních mikroorganismů. Z naměřených výsledků vyplývá, že vyšší teplota skladování čerstvého polotučného mléka má vliv na rostoucí počet mikroorganismů. Pro spotřebitele je zásadní fakt, že bylo v této práci zjištěno a ověřeno, že k výraznému negativnímu ovlivnění kvality pasterovaného mléka, zejména na konci doby jeho trvanlivosti, dochází při porušení chladírenského řetězce již po dobu 8 hodin při teplotě 24 °C a výše. Při konzumaci pasterovaného mléka je tedy dle výsledků této práce doporučeno důsledně dodržovat výrobcem doporučený chladírenský řetězec, především v letních měsících, kdy pokojová teplota přesahuje zjištěný teplotní limit 24 °C.
Název v anglickém jazyce
The impact of breaking of coolin chain on microbial quality of pasteurizes milk.
Popis výsledku anglicky
The aim of this thesis was to evaluate the changes of the microbiological quality of milk during storage. Fresh pasteurized milk was used for the laboratory experimentations. Cooling chain of the samples was broken for 8 and for 12 hours at different temperatures (22 -- 30 °C). In these samples, total count of psychrotrophic microorganisms was assessed. Technological indiscipline, i. e. higher storage temperature (24 °C and more), was associated with higher increase of total count of microorganisms andpsychrotrophic microorganisms. Microbiological results proved that the samples stored under standard conditions were of very good quality. However, in fresh pasteurized milk the representation of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms meets fully the norm requirements.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
55
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
71-76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—