Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ASKLADO09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:SKLADO09 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Sledován byl vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka jako meziproduktu v mlékárenských technologiích. Stanovován byl celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, pseudomonády, termorezistentní mikroorganismy a Bacillus cereus. Při použití mikrobiologicky kvalitního syrového mléka, dosažení požadovaného pasteračního efektu a při účinné prevenci rekontaminace by mohlo být pasterované mléko skladováno nejdéle 2 ? 3 dny při teplotě do 12 °C, aby splňovalo legislativní požadavky na mikrobiologické parametry. Z hlediska rizika vzniku vad způsobených psychrotrofními mikroorganismy a jejich enzymy lze však doporučit skladování nejdéle 2 dny při 6 °C, popř. jen několik hodin při 12 °C.
Název v anglickém jazyce
Influence of storage conditions on microbiological quality of pasteurized milk
Popis výsledku anglicky
Influence of storage conditions on microbiological quality of pasteurized milk as semi-product in dairy technologies was studied. Total bacteria count, psychrotrophic micro-organisms, pseudomonades, heat-resistant micro-organisms and Bacillus cereus weredetermined. If raw milk of high microbiological quality is used, desired pasteurization effect is achieved and re-contamination is effectively prevented, pasteurized milk could be stored up to 2 ? 3 days at 12 °C to fulfill legislative demands on microbiological parameters. In terms of risk of undesirable changes by spoilage psychrotrophic micro-organisms and their enzymes it can be recommended to store pasteurized milk no longer than 2 days at 6 °C or only a few hours at 12 °C.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
117
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—