Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F09%3ASKLADO09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/09:SKLADO09 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledován byl vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu pasterovaného mléka jako meziproduktu v mlékárenských technologiích. Stanovován byl celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, pseudomonády, termorezistentní mikroorganismy a Bacillus cereus. Při použití mikrobiologicky kvalitního syrového mléka, dosažení požadovaného pasteračního efektu a při účinné prevenci rekontaminace by mohlo být pasterované mléko skladováno nejdéle 2 ? 3 dny při teplotě do 12 °C, aby splňovalo legislativní požadavky na mikrobiologické parametry. Z hlediska rizika vzniku vad způsobených psychrotrofními mikroorganismy a jejich enzymy lze však doporučit skladování nejdéle 2 dny při 6 °C, popř. jen několik hodin při 12 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of storage conditions on microbiological quality of pasteurized milk

  • Popis výsledku anglicky

    Influence of storage conditions on microbiological quality of pasteurized milk as semi-product in dairy technologies was studied. Total bacteria count, psychrotrophic micro-organisms, pseudomonades, heat-resistant micro-organisms and Bacillus cereus weredetermined. If raw milk of high microbiological quality is used, desired pasteurization effect is achieved and re-contamination is effectively prevented, pasteurized milk could be stored up to 2 ? 3 days at 12 °C to fulfill legislative demands on microbiological parameters. In terms of risk of undesirable changes by spoilage psychrotrophic micro-organisms and their enzymes it can be recommended to store pasteurized milk no longer than 2 days at 6 °C or only a few hours at 12 °C.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    117

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus