Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00103137" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00103137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
Popis výsledku v původním jazyce
Neopomenutelnou a velmi důležitou součástí jak syrového, tak tepelně ošetřeného mléka jsou mikroorganismy, které se v mléku vyskytují. V průběhu rozvoje mlékařství se plně potvrdil význam mikroorganismů jako činitelů ovlivňujících využitelnost a zpracovatelnost suroviny, průběh technologických procesů, fyzikálně chemické vlastnosti mléčných výrobků, jejich senzorické vlastnosti, skladovatelnost, trvanlivost a hygienickou nezávadnost. Výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce je doplňkovým ukazatelem hygieny prvovýroby mléka (ČSN 57 0529). Dalším zdrojem jsou dojicí zařízení a potrubí na mléko, nádoby, nářadí, chladiče a úchovné nádrže. Nejčastějšími zástupci psychrotrofních mikroorganismů v syrovém mlécejsou bakterie rodů Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacter, Enterobacter, Micrococcus, Brevibacterium a Bacillus. Z nich převažuje rod Pseudomonas, který obvykle netvoří více než 10% mikroflóry čerstvě nadojeného mléka, ale patří mezi nejdů
Název v anglickém jazyce
Microbiological quality of milk with regard to technological aspects
Popis výsledku anglicky
The aim of the thesis was to evaluate the changes of the microbiological quality of milk during storage. Fresh pasteurized milk were used for the laboratory experimentations. Cooling chain of the samples was broken for 8 and for 12 hours at different temperatures (22-30°C). Technological indiscipline, i. e. higher storage temperature (24°C and more), was associated with higher increase of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms. Microbiological results proved that the samples stored under standard conditions were of very good quality. However, in fresh pasteurized milk the representation of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms meets fully the norm requirements.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
142-146
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU, Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—