Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23HA16" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#HA16 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-iv-ix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/151-iv-ix.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Upřesnění mikrobiálních limitů pracovních materiálů fázové analýzy hygieny získávání mléka.
Popis výsledku v původním jazyce
Hygienická kvalita syrového mléka je základním předpokladem výše jeho farmářské ceny a kvality mléčných výrobků. Cílem bylo zpřesnit některé specifické limity mikrobiologické kontaminace materiálů (celkové počty mikroorganismů - CPM) pro fázovou analýzu hygieny získávání mléka (FAHZM). Byly použity výsledky CPM, počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) a počtu somatických buněk (PSB) z pokusného sledování (n = 104, 57 a 47) a dvou FAHZM pro dojírnu a potrubní dojicí zařízení (n = 48 a 18 různých vzorků). Hodnoty aritmetických průměrů (x) byly 20 709 CPM a 21 004 KTJ/ml PSY. Odvozené hygienické limitní hodnoty CPM pro praxi FAHZM činily: stěry vnitřních povrchů technologie 8 018 (dojírna) a 5 235 KTJ/ml (potrubní dojicí zařízení); fázová mléka 50 857 a 99 570 KTJ/ml; výplachové vody 24 a 1 110 KTJ/ml.
Název v anglickém jazyce
Specification of microbial limits of working materials of milking hygiene phase analyse.
Popis výsledku anglicky
Hygienic quality of raw milk is an essential prerequisite of its farm price and the quality of dairy products. The aim was to clarify some specific limits for microbiological contamination of materials (total number of microorganisms - TCM) for phase analysis of milking hygiene (PAHM). The TCM, psychrotrophic microorganisms (PSY) and the somatic cell count (SCC) results from the experimental observation (n = 104, 57 and 47) and two PAHM were used for milking parlor and pipeline milking equipment (n = 48 and 18 different samples). Arithmetic means (x) were 20,709 TCM and 21,004 CFU/ml PSY. Derived hygienic cut-off values TCM for practice of PAHM were: swabbing of the internal surfaces of technology 8,018 (milking parlor) and 5,235 CFU/ml (pipeline milking equipment); phase milk 50,857 and 99,570 CFU/ml; flushing water 24 and 1,110 CFU/ml.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210301" target="_blank" >QJ1210301: Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
151
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"iv"-"ix"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—