Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228865" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228865 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf" target="_blank" >http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiálníkontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorkybyly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní
Název v anglickém jazyce
Important groups of microorganisms in cow's, goat's and sheep's milk from the various farm's breeding
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine extend of microbial contamination of raw milk in individual seasons. Raw milk (6 farms), goat milk (3 farms) and sheep milk (3 farms) were analyzed. Milk was produced on farms of different way of farming and with a different number of milked animals. Samples were regularly taken once per season. In milk, following groups of microorganisms were determined by standard methods: total count of microorganisms (TCM), psychrotrophic microorganisms, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria (lactobacilli), enterococci, aerobic and anaerobic thermoresistant microorganisms (TMRae, TMRan), micromycetes (yeast and moulds). In raw cow milk, these numbers of microorganisms were found: TCM 103 -- 106 CFU/ml, psychrotrophic microorganisms 102 -- 105 CFU/ml, Enterobacteriaceae from units up to 104 CFU/ml, LAB 102 -- 104 CFU/ml, enterococci 101 - 103 CFU/ml, TMRae and TMRan from units up to 104 resp. 103 CFU/ml and micromycetes 101 - 103 CFU/ml. In goat and sheep mil
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
133-138
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—