Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228865" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228865 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf" target="_blank" >http://tresen.vscht.cz/tmt/CPS2014/wp-content/uploads/2014/11/CPS2014fin.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Významné skupiny mikroorganismů v kravském, kozím a ovčím mléce z různých faremních chovů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita syrového mléka má rozhodující význam pro jeho další zpracování a pro kvalitu mléčných výrobků. Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících kvalitu syrového mléka je jeho mikrobiální kontaminace. Cílem této práce bylo zjistit míru mikrobiálníkontaminace syrového mléka v jednotlivých ročních obdobích. Pro potřeby experimentu bylo analyzováno syrové kravské (5 farem), kozí (3 farmy) a ovčí (3 farmy) mléko pocházející z farem s různým stylem hospodaření a s různým počtem dojených zvířat. Vzorkybyly odebírány vždy jednou za dané roční období. V mléce byly standardními postupy stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), psychrotrofní mikroorganismy, bakterie č. Enterobacteriaceae, bakterie mléčného kysání (laktobacily), enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy (TMRae, TMRan) a mikromycety (kvasinky a plísně). V syrovém kravském mléce byla zjištěna tato rozpětí počtů mikroorganismů: CPM 103 -- 106 KTJ/ml, psychrotrofní

  • Název v anglickém jazyce

    Important groups of microorganisms in cow's, goat's and sheep's milk from the various farm's breeding

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine extend of microbial contamination of raw milk in individual seasons. Raw milk (6 farms), goat milk (3 farms) and sheep milk (3 farms) were analyzed. Milk was produced on farms of different way of farming and with a different number of milked animals. Samples were regularly taken once per season. In milk, following groups of microorganisms were determined by standard methods: total count of microorganisms (TCM), psychrotrophic microorganisms, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria (lactobacilli), enterococci, aerobic and anaerobic thermoresistant microorganisms (TMRae, TMRan), micromycetes (yeast and moulds). In raw cow milk, these numbers of microorganisms were found: TCM 103 -- 106 CFU/ml, psychrotrophic microorganisms 102 -- 105 CFU/ml, Enterobacteriaceae from units up to 104 CFU/ml, LAB 102 -- 104 CFU/ml, enterococci 101 - 103 CFU/ml, TMRae and TMRan from units up to 104 resp. 103 CFU/ml and micromycetes 101 - 103 CFU/ml. In goat and sheep mil

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    133-138

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku