Růst a antimikrobiální vlastnosti bifidobakterií a laktobacilů lidského původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE52" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE52 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/149_xiv-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/149_xiv-xix.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Růst a antimikrobiální vlastnosti bifidobakterií a laktobacilů lidského původu
Popis výsledku v původním jazyce
Laktobacily a bifidobakteria jsou přirohzenou součástí lidského gastrointestinálního traktu. Jejich antimikrobiální vlkastnosti pomáhají udrživat rovnováhu v těle. Interakce mezi čtrnácti druhy rodu Lactobacillus sp., dvaceti sedmi druhy rodu bifidobacterium sp. izolovaných z lidského gastrointestinálního traktu a indikátorovými kmeny byly sledovány pomocí jamkové difuzní metody. Cílem experimentu bylo porovnat vliv rodového a druhového spektra testovaných mikroorganismů a také vyhodnotit vhodnou formu jejich aplikace. Významné antimikrobiální účinky vykazovaly živé buňky laktobacilů. Velmi slabý efekt na vznik difuzní zóny měly suopernatanty z mléka sraženého bifidobakteriemi. Růst bakterií mléčného kvašení byl testován v sýrovém extraktu z Moravského bloku (45%). Bylo testováno všech 14 druhů rodu Lactobacillus sp. a 9 druhů rodu Bifidobacterium sp. Bifidobaktweria a laktobacily v sýrovém extraktu rostou pouze s přídavkem 10% roztoku galaktózy, laktózy, nebo ribózy.
Název v anglickém jazyce
Growth and antimicrobial properties Bifidobacterium sp and Lactobacillus sp. of human body
Popis výsledku anglicky
The genera Lactobacillus sp. and Bifidobacterium sp. are well known natural microbiota of gastrointestinal tract of human and animals. The health impact of Lactobacillus sp. and Bifidobacterium sp. is well documented in humans. Well-diffusion simultaneous antagonism method was used to test an antibiotic effect among fourteen species of Lactobacillus sp. and twenty species of Bifidobacterium sp. from human gastrointestinal tract. The effect of application of bacterial suspensions, genera of bacteria and species of Lactobacillus sp. and Bifidobacterium sp. on indicator bacterial strains was evaluated. The most effective form of application showed to be suspension of life cells compare to supernatants from broth and skim milk medium. Particularly suspension of life cells belong to Lactobacillus sp. performed effective inhibitioons against indicator bacterial strains. The suitability of cheese extract "Moravsky blok" (45%) for growth of fourteen species of Lactobacillus sp. and nine species of Biofidobacterium sp. was tested. Their properties were observed and compaared for individual strains. Properties of suspension of live cells, supernatants from broth and from recombinate skim milk were tested. Bifidobacterium sp. and Lactobacillus sp. were growing only when 10% solution of sugars galactose, lactose or ribose was added.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310256" target="_blank" >QJ1310256: Nové produkty na bázi mléka a obilovin pro potřeby lidské výživy s využitím biotechnologických postupů a mikroorganismů selektovaných pomocí genomických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
149
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"xiv"-"xix"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—