Technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000021" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Navržena, optimalizována, v provozních podmínkách ověřena a zavedena do výroby byla technologie výroby lyofilizované nisin-produkující protektivní kultury. Jedná se o kmen Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 71, který byl nově zařazen do výrobního programu, což si vyžádalo výzkum a optimalizaci složení kultivačního média a kryoprotekčních médií a optimalizaci fyzikálně-chemických podmínek při výrobě dle individuálních potřeb tohoto kmene tak, aby byla jeho životaschopnost ve finálním produktu co nejvyšší. Tato protektivní kultura bude prodávána především mlékárnám a faremním zpracovatelům mléka pro výrobu jejich produktů s vyšším standardem mikrobiologické kvality a bezpečnosti. Trvanlivost kultury je 6 měsíců při skladování při 4-6 °C.
Název v anglickém jazyce
Manufacturing technology of freeze-dried nisin-producing protective culture
Popis výsledku anglicky
Manufacturing technology of freeze-dried nisin-producing protective culture was designed, optimized, proved under plant-conditions and established at a manufacturer. It deals with the newly used strain Lactococcus lactis ssp. lactis CCDM 71 which demanded the research and optimization of composition of cultivation media and cryoprotective substances as well as the optimization of physico-chemical conditions during manufacturing process according to the individual demands of this strain to maximize its survival in the final product. This protective culture will be sold especially to dairies a farmers processing their milk to manufacture dairy products of higher microbiological quality and safety standard. The culture can be stored minimally for 6 months at 4-6 °C.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
CCDM 71 lyofilizovaná
Číselná identifikace
—
Technické parametry
MILCOM a.s., IČ 16193296, smlouva ze dne 19. 5. 2016, Ke Dvoru 12a, 160 00 Praha 6, statutární zástupce Ing. Petr Kobrle, kobrle@milcom-as.cz
Ekonomické parametry
Předpokládaný objem produkce bude na průměrné úrovni cca 10 kg ročně, který se prodá za cenu cca 100 tis. Kč ročně. Očekávaný zisk za 5 let od zavedení do výroby je cca 65 tis. Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—