Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23KU02" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#KU02 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/14:43872512
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků
Popis výsledku v původním jazyce
Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislostna růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba tes
Název v anglickém jazyce
Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria
Popis výsledku anglicky
Nisin is one of the most-studied bacteriocins belonging to the group of lantibiotics. It is produced commercially and is approved by the World Health Organisation (WHO) as a food preservative. The aim of this study was to test the nisin production in a group of five strains of lactococci (CCDM 414, 416, 418, 71 and 731) from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora. In these strains, the presence of nisin operon, using PCR methods, has been demonstrated previously. The agar difussion method wasused for for nisin production testing, wherein, different cultivation conditions (temperature, pH, growth media, etc.) were tested. The best cultivation conditions were evaluated as follows: BHI broth as a growth medium, temperature of 30 Celsius degreeand culture conditions with aeration. Only two strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (CCDM 71 and CCDM 731) were able to actively produce nisin. In these strains, the growth in both sweet and sour whey was tested. Sweet whey was ev
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
146
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"i"-"iv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—