Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3A%23KU02" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:#KU02 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/14:43872512

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití syrovátky jako růstového média pro nisin produkční kmeny laktokoků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik. Vyrábí se komerčně a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO), jako tzv. potravinářské konzervační aditivum. Předmětem studie bylo otestovat produkci nisinu u souboru pěti kmenů laktokoků (CCDM 414, 416, 418, 71 a 731) ze Sbírky mikroorganismů Laktoflora, u kterých již byla prokázána přítomnost nisinového operonu. Produkce nisinu byla testována agarovou difuzní metodou, přičemž, sledována byla závislostna růstovém médiu, pH, teplotě a některých dalších podmínkách. Z růstových médií se jevil jako nejvhodnější BHI bujon (resp. agar), kultivační teplota 30 stupňů a podmínky kultivace s provzdušňováním. Z pěti testovaných kmenů druhu Lactococcus lactis subsp. lactis, pouze 2 kmeny aktivně produkovaly nisin, a to kmeny CCDM 71 a CCDM 731. U těchto dvou kmenů byl sledován jejich růst v sladké a kyselé syrovátce. Sladká syrovátka byla vyhodnocena jako velmi dobrý růstový substrát pro oba tes

  • Název v anglickém jazyce

    Use of whey as a growth medium for nisin producing bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Nisin is one of the most-studied bacteriocins belonging to the group of lantibiotics. It is produced commercially and is approved by the World Health Organisation (WHO) as a food preservative. The aim of this study was to test the nisin production in a group of five strains of lactococci (CCDM 414, 416, 418, 71 and 731) from the Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora. In these strains, the presence of nisin operon, using PCR methods, has been demonstrated previously. The agar difussion method wasused for for nisin production testing, wherein, different cultivation conditions (temperature, pH, growth media, etc.) were tested. The best cultivation conditions were evaluated as follows: BHI broth as a growth medium, temperature of 30 Celsius degreeand culture conditions with aeration. Only two strains of Lactococcus lactis subsp. lactis (CCDM 71 and CCDM 731) were able to actively produce nisin. In these strains, the growth in both sweet and sour whey was tested. Sweet whey was ev

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    146

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "i"-"iv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus