Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv suplementace sacharidy a dusíkatými látkami na produkci nisinu v syrovátkových médiích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F17%3A63518100" target="_blank" >RIV/70883521:28610/17:63518100 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/17:N0000066

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.28-31.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.28-31.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv suplementace sacharidy a dusíkatými látkami na produkci nisinu v syrovátkových médiích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nisin je polypeptid významný pro svoji antibakteriální aktivitu. U vybraného kmene Lactococcus lactis subsplactis CCDM 731 produkujícího nisin byl testován přídavek různých zdrojů dusíku a uhlíku na produkci nisinu. Byly odzkoušeny přídavky peptonu, sojového peptonu a kyselého kaseinového hydrolyzátu v dávce 2 % a laktóza a maltodextrin v dávce 5 % a 10 %. Produkce nisinu byla sledována agarovou difuzní metodou. Jako indikátor inhibice růstu byl použit kmen Micrococcus luteus ATCC 10240. Současně byly provedeny paralelní pokusy se všemi kombinacemi ve sladké a sladké demineralizované syrovátce. Nejlepších výsledků bylo dosaženo u varianty kyselý kaseinový hydrolyzát 2 % a maltodextrin 10 %. Vyšší výtěžnost nisinu byla stanovena u sladké demineralizované syrovátky.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Carbohydrate and Nitrogen Supplementation on Nisin Production Effect of Carbohydrate and Nitrogen Supplementation on Nisin Production in Whey Films

  • Popis výsledku anglicky

    Nisin is a polypeptide important for its antibacterial activity. Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 was selected as nisin-producing strain. It was tested by the addition of various sources of carbon and nitrogen for the production of nisin. It was selected addition of peptone, soya peptone and acid hydrolysáte of casein at 2 %, and lactose and maltodextrin at 5 % and 10 %. Production of nisin was monitored by agar diffusion method. Micrococcus luteus ATCC 10240 strain was used as an indicator of growth inhibition. Parallel experiments were performed with all combinations in sweet whey and sweet demineralized whey at the same time. The best results were obtained with the acid hydrolysate of casein 2 % and 10 % maltodextrin. Higher yield of nisin was determined for sweet demineralized whey.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    28-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus