Vliv suplementace sacharidy a dusíkatými látkami na produkci nisinu v syrovátkových médiích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F17%3A63518100" target="_blank" >RIV/70883521:28610/17:63518100 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/17:N0000066
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.28-31.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_164_s.28-31.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv suplementace sacharidy a dusíkatými látkami na produkci nisinu v syrovátkových médiích
Popis výsledku v původním jazyce
Nisin je polypeptid významný pro svoji antibakteriální aktivitu. U vybraného kmene Lactococcus lactis subsplactis CCDM 731 produkujícího nisin byl testován přídavek různých zdrojů dusíku a uhlíku na produkci nisinu. Byly odzkoušeny přídavky peptonu, sojového peptonu a kyselého kaseinového hydrolyzátu v dávce 2 % a laktóza a maltodextrin v dávce 5 % a 10 %. Produkce nisinu byla sledována agarovou difuzní metodou. Jako indikátor inhibice růstu byl použit kmen Micrococcus luteus ATCC 10240. Současně byly provedeny paralelní pokusy se všemi kombinacemi ve sladké a sladké demineralizované syrovátce. Nejlepších výsledků bylo dosaženo u varianty kyselý kaseinový hydrolyzát 2 % a maltodextrin 10 %. Vyšší výtěžnost nisinu byla stanovena u sladké demineralizované syrovátky.
Název v anglickém jazyce
Effect of Carbohydrate and Nitrogen Supplementation on Nisin Production Effect of Carbohydrate and Nitrogen Supplementation on Nisin Production in Whey Films
Popis výsledku anglicky
Nisin is a polypeptide important for its antibacterial activity. Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 was selected as nisin-producing strain. It was tested by the addition of various sources of carbon and nitrogen for the production of nisin. It was selected addition of peptone, soya peptone and acid hydrolysáte of casein at 2 %, and lactose and maltodextrin at 5 % and 10 %. Production of nisin was monitored by agar diffusion method. Micrococcus luteus ATCC 10240 strain was used as an indicator of growth inhibition. Parallel experiments were performed with all combinations in sweet whey and sweet demineralized whey at the same time. The best results were obtained with the acid hydrolysate of casein 2 % and 10 % maltodextrin. Higher yield of nisin was determined for sweet demineralized whey.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—