Vliv kultivačních podmínek na tvorbu nisinu při fermentaci syrovátky kmeny laktokoků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23BI54" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#BI54 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/15:43874046
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/153-xiv-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/153-xiv-xix.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv kultivačních podmínek na tvorbu nisinu při fermentaci syrovátky kmeny laktokoků
Popis výsledku v původním jazyce
Pro sledování tvorby nisinu u 3 vybraných kmenů Lactococcus lactis byla zvolena agarová difuzní metoda na BHI agaru s indikátorovým kmenem Micrococcus luteus a optimalizovány podmínky metody. Testované kmeny byly pro matečnou kulturu kultivovány na M17 agaru, v mléce, v sladké syrovátce a v BHI bujonu, potom očkovány do mléka a sladké syrovátky. Výrazně nejrychlejší koagulace byla zaznamenána u kmene CCDM 731 - po 16 hod. Kmen byl dále kultivován v sladké syrovátce stacionárně i s protřepáváním po dobu 0 až 42 hod. Aerace substrátu neměla vliv na tvorbu nisinu, maximální koncentrace nisinu byla zjištěna již po 4-8 hodinách. Při testování různých suplementů do syrovátky pro zvýšení tvorby nisinu se jako nejlepší ukázalo použití 0,1 % Tweenu 80.
Název v anglickém jazyce
Influence of cultivation conditions on nisin formation during fermentation of whey by Lactococcus strains
Popis výsledku anglicky
The agar diffusion method on the BHI agar with use of the strain indicator Micrococcus luteus was selected for monitoring of nisin produce by 3 strains of Lactococcus lactis and the method conditions were optimized. Tested strains were cultured for the mother culture on M17 agar and in BHI broth, milk and sweet whey, then inoculated to milk and sweet whey. The strain CCDM 731 after 16 hours appeared significantly the fastest coagulation. This strain was further cultured in sweet whey stationary or with shaking for 0 - 42 hours. The aeration of the substrate did not affect the formation of nisin, the maximum concentration was detected after 4 - 8 hours. Testing of various suplements in the whey to increase nisin produce proved the best result use of 0,1 % Tween 80.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
153
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"xiv"-"xix"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—