Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv kultivačních podmínek na tvorbu nisinu při fermentaci syrovátky kmeny laktokoků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23BI54" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#BI54 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/15:43874046

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/153-xiv-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/153-xiv-xix.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv kultivačních podmínek na tvorbu nisinu při fermentaci syrovátky kmeny laktokoků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro sledování tvorby nisinu u 3 vybraných kmenů Lactococcus lactis byla zvolena agarová difuzní metoda na BHI agaru s indikátorovým kmenem Micrococcus luteus a optimalizovány podmínky metody. Testované kmeny byly pro matečnou kulturu kultivovány na M17 agaru, v mléce, v sladké syrovátce a v BHI bujonu, potom očkovány do mléka a sladké syrovátky. Výrazně nejrychlejší koagulace byla zaznamenána u kmene CCDM 731 - po 16 hod. Kmen byl dále kultivován v sladké syrovátce stacionárně i s protřepáváním po dobu 0 až 42 hod. Aerace substrátu neměla vliv na tvorbu nisinu, maximální koncentrace nisinu byla zjištěna již po 4-8 hodinách. Při testování různých suplementů do syrovátky pro zvýšení tvorby nisinu se jako nejlepší ukázalo použití 0,1 % Tweenu 80.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of cultivation conditions on nisin formation during fermentation of whey by Lactococcus strains

  • Popis výsledku anglicky

    The agar diffusion method on the BHI agar with use of the strain indicator Micrococcus luteus was selected for monitoring of nisin produce by 3 strains of Lactococcus lactis and the method conditions were optimized. Tested strains were cultured for the mother culture on M17 agar and in BHI broth, milk and sweet whey, then inoculated to milk and sweet whey. The strain CCDM 731 after 16 hours appeared significantly the fastest coagulation. This strain was further cultured in sweet whey stationary or with shaking for 0 - 42 hours. The aeration of the substrate did not affect the formation of nisin, the maximum concentration was detected after 4 - 8 hours. Testing of various suplements in the whey to increase nisin produce proved the best result use of 0,1 % Tween 80.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    153

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "xiv"-"xix"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus