Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Factors influencing the formation of nisin and its isolation and isolation of other whey proteins with antimicrobial effects for food, cosmetic and medical applications

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000009" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.4u2clive.com/isnn2016/abstracts.pdf" target="_blank" >http://www.4u2clive.com/isnn2016/abstracts.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Factors influencing the formation of nisin and its isolation and isolation of other whey proteins with antimicrobial effects for food, cosmetic and medical applications

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The agar diffusion method on the BHI agar with use of the strain indicator Micrococcus luteus was selected for monitoring of nisin produce by 3 strains of Lactococcus lactis and the method conditions were optimized. The tested strains were inoculated to milk and sweet whey. The strain CCDM 731 after 16 hours appeared significantly the fastest coagulation. This strain was further cultured in sweet whey stationary or with shaking for 0 - 42 hours. The aeration of the substrate did not affect the formation of nisin, the maximum concentration was detected after 4 - 8 hours. Testing of various suplements in the whey to increase nisin produce proved the best result use of 0,1 % Tween 80. Antimicrobial proteins of whey were isolated by means of ion exchange chromatography. The polyacrylamide gel electrophoresis was used for the protein identification. The synergy in antimicrobial action of lactoferrin and nisin was observed.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors influencing the formation of nisin and its isolation and isolation of other whey proteins with antimicrobial effects for food, cosmetic and medical applications

  • Popis výsledku anglicky

    The agar diffusion method on the BHI agar with use of the strain indicator Micrococcus luteus was selected for monitoring of nisin produce by 3 strains of Lactococcus lactis and the method conditions were optimized. The tested strains were inoculated to milk and sweet whey. The strain CCDM 731 after 16 hours appeared significantly the fastest coagulation. This strain was further cultured in sweet whey stationary or with shaking for 0 - 42 hours. The aeration of the substrate did not affect the formation of nisin, the maximum concentration was detected after 4 - 8 hours. Testing of various suplements in the whey to increase nisin produce proved the best result use of 0,1 % Tween 80. Antimicrobial proteins of whey were isolated by means of ion exchange chromatography. The polyacrylamide gel electrophoresis was used for the protein identification. The synergy in antimicrobial action of lactoferrin and nisin was observed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů