Vliv zkrmování luskovino-obilných směsek ve formě siláží na kvalitu mléka a reprodukci krav
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000044" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000044 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/16:N0000032
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-3-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-3-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zkrmování luskovino-obilných směsek ve formě siláží na kvalitu mléka a reprodukci krav
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem případové studie je posoudit možný vliv zkrmování LOS na složení a vlastnosti mléka a reprodukci krav. Bylo provedeno srovnání kvality a složení mléka ze dvou chovů dojnic s a bez krmení siláží LOS (LOS a NELOS). Rozdíly mezi LOS a NELOS byly významné (P≤0,05 až P≤0,001) pro všechny mléčné ukazatele vyjma obsahu volných mastných kyselin (VMK; P>0,05). Stádo LOS mělo: - o 0,1 až 0,2 % vyšší obsah mléčného tuku; - cca o 0,1 až 0,2 % nižší obsah bílkovin a kaseinu; - o 0,21 % nižší obsah sušiny tukuprosté; - zcela nepatrně mírně horší bod mrznutí mléka; - srovnatelné hodnoty VMK; - cca o třetinu nižší počet somatických buněk; - mírně nižší celkový počet mikroorganismů. Výsledky pilotní a případové terénní studie jistě naznačily, že aplikace siláží LOS nevede ke zhoršení kvality mléka ani reprodukce krav.
Název v anglickém jazyce
Influence of feeding of legume-cereal mixtures in the silage form on milk quality and cow reproduction
Popis výsledku anglicky
Aim of case study is to assess the possible impact of LOS feeding on milk composition and properties and reproduction of dairy cows. There was carried out a comparison of the milk quality and composition of two similar cow herds with and without LOS silage (LOS and NELOS feeding). Differences between LOS and NELOS were significant (from P≤0.05 to P≤0.001) for all milk indicators except for free fatty acids (VMK; P>0.05). LOS herd had: - higher milk fat content by 0.1 to 0.2%; - lower protein and casein content by 0.1 to 0.2%; - lower solids non-fat content by 0.21%; - very slightly higher milk freezing point; - comparable VMK value; - about a third lower somatic cell count; - slightly lower total count of microorganisms. Inhibition in milk has not been captured (LOS and NELOS). The results of pilot and case field study indicated certainly that application of LOS silage does not lead to a milk quality and cow reproduction deterioration.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/157
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—