Kvalita ovčího mléka a možný vývoj limitního ukazatele celkového počtu mikroorganismů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000078" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-8-13.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/156-157/veda_157-8-13.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita ovčího mléka a možný vývoj limitního ukazatele celkového počtu mikroorganismů
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na hodnocení mléčných parametrů ovčího mléka (celkového počtu mikroorganismů CPM, tuku T, bílkovin B, laktózy L, tukuprosté sušiny TPS a bodu mrznutí BMM) a na vývoj standardních limitů pro CPM. Pro hodnocení CPM byly použity výsledky získané během let 2012, 2013 a 2014 (n = 1 587, 1 742 a 1 667) a pro hodnocení T, B, L, TPS a BMM výsledky za rok 2014 (n = 811). Pro hodnocení souborů vzorků byly použity základní statistické parametry: medián (m), aritmetický průměr (x), geometrický průměr (gx), průměr logaritmovaných hodnot (log), směrodatná odchylka (sd) a percentily (reálné intervaly) 95, 91, 90, 80 a 70 %. Geometrický průměr CPM za jednotlivé roky byl 178, 195 a 235, aritmetický průměr 615, 613 a 704 a medián 134, 159 a 190 x 103 KTJ/ml. Průměrná hodnota tuku byla ve sledovaném období 7,44 ± 1,15 %, bílkovin 5,98 ± 0,79 %, TPS 11,35 ± 0,54% a laktózy 4,56 ± 0,43 %. Průměrná měsíční hodnota BMM byla vyrovnaná a za celé období byl průměr – 0,559 ± 0,029 ºC. Navržené limity pro CPM byly rozděleny do několikaletého období a na třídy standardní a nestandardní. Hodnota CPM ≤ 300 x 103 KTJ/ml představuje finální legislativní hodnotu pro syrové ovčí mléko a hodnota CPM ≤ 200 x 103 KTJ/ml pak pro ovčí mléko bez tepelného ošetření.
Název v anglickém jazyce
Quality of sheep milk and possible development of standard limit of total count of microroganisms
Popis výsledku anglicky
The work is focused on the evaluation of milk parameters in sheep milk (total count of microorganisms TCM, milk fat F, protein P, lactose L, solids not fat SNF and milk freezing point FP) and on the development of TCM standard limits. There were used the results obtained during years 2012, 2013 and 2014 (n = 1 587, 1 742 and 1 667) for evaluation of TCM, and the results from year 2014 (n = 811) for F, P, L, SNF and FP. The results were statistically evaluated by using: medians (m), geometric means (gx), arithmetic means (x), means of log values (log10), standard deviations (sd) and percentiles (real intervals) 95, 91, 90, 80 and 70%. Geometric means of TCM in individual years were 178, 195 and 235, arithmetic means 615, 613 and 704 and medians of 134, 159 and 190 x 103 cfu/ml. The average value of fat during the whole period was 7.44 ± 1.15%, proteins 5.98 ± 0.79%, SNF 11.35 ± 0.54% and lactose 4.56 ± 0.43%. FP average values for each month were balanced and the average value was – 0.559 ± 0.029 ºC. The proposed standard limits for TCM were divided into time period and into standard and non standard classes. The last legislative value (≤ 300 x 103 cfu/ml) is proposed as a real hygienic limit for raw sheep milk and the value of ≤ 200 x 103 cfu/ml for milk without heat treatment.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/157
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
8-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—