Systematická souhrnná zpráva energetického zdravotního stavu stáda dojnic – Ketosis Report
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000009" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510339_ro1417_cm34.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510339_ro1417_cm34.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Systematická souhrnná zpráva energetického zdravotního stavu stáda dojnic – Ketosis Report
Popis výsledku v původním jazyce
Dobré zdraví hospodářských zvířat je pro podporu bezpečnosti potravinového řetězce stále důležitější. V mléce je řada složek, podle kterých lze metodou neinvazivního monitoringu kontrolovat zdravotní stav dojnic. Ketóza je nebezpečná pro dojnice a je zdrojem ekonomických ztrát. Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na objasnění provádění: vyhodnocení výsledků individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti; kombinačního vyhodnocení dojivosti, celé řady ketonů a poměru tuk/bílkovina a tuk/laktóza; identifikace subklinické ketózy; návrhů podpory prevence produkčního onemocnění ketózy. Data z kontroly mléčné užitkovosti jsou druhotně využívána v kontrole zdraví zvířat a kvality mléka na individuální bázi. Generovaný protokol Ketosis Report je vysvětlen s ohledem na efektivitu identifikace ketóz. Postup tak podporuje efektivitu chovu dojeného skotu.
Název v anglickém jazyce
Systematic summary report of the energy health status of dairy herd - Ketosis Report
Popis výsledku anglicky
Good health state of farm animals is always more important for support of foodstuff chain safety. There is whole row of components in milk according to which is possible to control the health state of cows via the method of noninvasion monitoring. Ketosis is dangerous for dairy cows and is it source of economic losses. Certified applied method is focused on explanation and performance of: evaluation of results of individual milk samples in milk recording; combination evaluation of milk yield, ketones and fat/protein and fat/lactose ratio; identification of subclinical ketosis; proposals for support of prevention of ketosis as production disorder. Milk recording data are secondarily used in animal health and milk quality control on an individual basis. The generated Ketosis Report is explained with regard to the effectiveness of ketosis identification. The process thus supports the efficiency of milking cattle rearing.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1510339 RO1417 CM 34
Číslo předpisu
11561/ČPI - 2017
Technické parametry
Identifikace produkčního onemocnění subklinické ketózy podle výsledků individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti pomocí jejich vzájemných kombinací (dojivost, celá řada ketonů, tuk, bílkoviny, laktóza, poměry složek tuk/bílkoviny a tuk/laktóza). Odhad potřebných preventivních opatření v indikovaných případech. Zlepšení zdraví zvířat a kvality mléka. Snížení ztrát dojivosti a reprodukce u vysokoužitkových zvířat. Ketosis Report je potenciální součástí druhotného využití dat kontroly užitkovosti ke kontrole zdravotního stavu zvířat s ohledem na výskyt produkčních onemocnění. Smlouva byla uzavřena dne 20.09.2017 s Plemenárske služby Slovenskej republiky v Bratislavě, se sídlem Starohájska 2935/29, 851 02 Bratislava; IČO: 36856096. Za společnost jedná Ing. Péter Görözdi (pssrba@pssr.sk). Druhá smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 se Svazem výrobců mléka, a.s., se sídlem Nemocniční 53, 787 01 Šumperk; IČO: 47674792 Za společnost jedná Ing. Radek Musil, tel: 583 214 718 (ekonom@dubicka.cz).
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad je v kontrole zdravotního (výživy a reprodukce) stavu dojnic, prevenční práci s ohledem na rizika v chovu a poradenství ke kvalitě mléka. Zlepšení prevence ketózy může tvořit podíl do 4 % efektu ve smyslu zajištění zlepšeného zdravotního stavu, tedy redukce ztrát způsobených produkčními chorobami. Objem ztrát z produkčních poruch za rok v ČR lze vyčíslit na min. 140 000 000 l mléka (4 % odhadnutého efektu zlepšení činí cca 39 mil. Kč při ceně 7 Kč za 1 mléka). Náklady na zavedení postupu mohou pro uživatele s centrální působností činit v ČR celkem 90 tis. Kč (mzdy a poplatky za služby, popř. relevantní hardware, za doplňky software KU) jednorázově. Činnost se aktualizuje měsíčně. Přínos pro uživatele v podobě dodatečných tržeb, za rozšíření analýz v KU, za provedený rutinní screening-poradenství by mohl činit cca 350 tis. Kč ročně. Efekt je opakovatelný po rocích a celkový možný přínos za redukci ztrát na dojivosti a léčbě je odhadnut již výše na cca 39 mil. Kč ročně.
Označení certifikačního orgánu
Česká plemenářská inspekce, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů