Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000010" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    The seasonality and estimation of the raw cow milk thermostability for its selection to technology processing.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to evaluate the chosen relationships between milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES). The results showed that the TES mean (x±sx) was 20.71±8.19 minutes (geometric mean 19). TES seasonal dynamics (2013, 2014 and 2015): the maximum monthly average values were in September, June and September; the lowest average values were in January, February and November. This indicates the significant (P<0.001) season effect. Weak positive correlation was found between the TES (also log TES) and log CPM (total count of microorganisms) and log COLI as well (0.169 and 0.124; P<0.01). Somatic cell count (SCC) showed no significant relationship with TES (P>0.05). The surprising results are due to the lower variability and especially CPM, COLI and SCC level (248±139 103ml-1) in the bulk milk. The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The procedure promotes technological certainty of milk processor.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus