Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000010" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000010 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.4-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sezónnost a odhad tepelné stability syrového kravského mléka pro jeho výběr k technologickému zpracování.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem bylo provést vyhodnocení vybraných vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geometrický průměr 19). Sezónní dynamika TES (2013, 2014 a 2015): maximální měsíční průměrné hodnoty byly v září, červnu a září; nejnižší průměrné hodnoty byly v lednu, únoru a listopadu. To svědčí o významném (P<0,001) vlivu sezóny. Slabá kladná korelace byla zjištěna mezi TES (také log TES) a log CPM (celkový počet mikroorganismů) a rovněž log COLI (0,169 a 0,124; P<0,01). Počet somatických buněk (PSB) nevykázal významný vztah k TES (P>0,05). Překvapivé výsledky jsou dány nižší variabilitou i hladinou CPM, COLI a PSB (248±139 103ml-1) v bazénovém mléce. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.
Název v anglickém jazyce
The seasonality and estimation of the raw cow milk thermostability for its selection to technology processing.
Popis výsledku anglicky
The aim was to evaluate the chosen relationships between milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES). The results showed that the TES mean (x±sx) was 20.71±8.19 minutes (geometric mean 19). TES seasonal dynamics (2013, 2014 and 2015): the maximum monthly average values were in September, June and September; the lowest average values were in January, February and November. This indicates the significant (P<0.001) season effect. Weak positive correlation was found between the TES (also log TES) and log CPM (total count of microorganisms) and log COLI as well (0.169 and 0.124; P<0.01). Somatic cell count (SCC) showed no significant relationship with TES (P>0.05). The surprising results are due to the lower variability and especially CPM, COLI and SCC level (248±139 103ml-1) in the bulk milk. The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The procedure promotes technological certainty of milk processor.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
4-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—