Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Raw cow milk thermostability and its relations to other indicators

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43898549" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43898549 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/18:43914373 RIV/26722861:_____/18:N0000016

  • Výsledek na webu

    <a href="https://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2018066051127.pdf" target="_blank" >https://acta.mendelu.cz/media/pdf/actaun_2018066051127.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201866051127" target="_blank" >10.11118/actaun201866051127</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Raw cow milk thermostability and its relations to other indicators

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim was to evaluate the chosen relationships among milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES) on large data file during whole season (n 2,829). The results showed the TES mean 20.71 ± 8.19 minutes (geometric mean 19, median 20 minutes), from 3 to 57 minutes. Variation coefficient was 39.6%. The highest monthly mean was in September (23.98 ± 7.97, vx 33.3% and xg 22.4 min.) and the lowest in January (16.5 ± 7.17, vx 43.5% and xg 15.1 min.) and monthly mean values fluctuated (P &lt; 0.001) in a relatively broad range of 7.48 minute (36.1%). Weak positive correlation was found between the TES (also log TES) and log TCM (total count of microorganisms) and log COLI (count of coli microorganisms) as well (0.169 and 0.124; P &lt; 0.01; n 1,353 and 1,355). The somatic cell count (SCC) showed no significant relationship with TES (P &gt; 0.05). The surprising results are probably due to the lower variability and especially TCM, COLI and SCC level (248 ± 139 103 ml–1; xg 218; vx 56.2%; n 3,253) in the bulk milk. Significant effect on the TES was identified also in farms (P &lt; 0.001). The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The proposed selection limits for farms according to their history to predict better TES of raw material for 2 years of milk collection are: summer, TES mean over 17.5 minutes, variability up to 36.4%; winter, over 13.0 minutes and up to 43.3%.

  • Název v anglickém jazyce

    Raw cow milk thermostability and its relations to other indicators

  • Popis výsledku anglicky

    The aim was to evaluate the chosen relationships among milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES) on large data file during whole season (n 2,829). The results showed the TES mean 20.71 ± 8.19 minutes (geometric mean 19, median 20 minutes), from 3 to 57 minutes. Variation coefficient was 39.6%. The highest monthly mean was in September (23.98 ± 7.97, vx 33.3% and xg 22.4 min.) and the lowest in January (16.5 ± 7.17, vx 43.5% and xg 15.1 min.) and monthly mean values fluctuated (P &lt; 0.001) in a relatively broad range of 7.48 minute (36.1%). Weak positive correlation was found between the TES (also log TES) and log TCM (total count of microorganisms) and log COLI (count of coli microorganisms) as well (0.169 and 0.124; P &lt; 0.01; n 1,353 and 1,355). The somatic cell count (SCC) showed no significant relationship with TES (P &gt; 0.05). The surprising results are probably due to the lower variability and especially TCM, COLI and SCC level (248 ± 139 103 ml–1; xg 218; vx 56.2%; n 3,253) in the bulk milk. Significant effect on the TES was identified also in farms (P &lt; 0.001). The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The proposed selection limits for farms according to their history to predict better TES of raw material for 2 years of milk collection are: summer, TES mean over 17.5 minutes, variability up to 36.4%; winter, over 13.0 minutes and up to 43.3%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1127-1134

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85056263440