Laktační dynamika složek a vlastností mléka a ztráty dojivosti podle počtu somatických buněk u koz.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.14-20.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_160_s.14-20.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laktační dynamika složek a vlastností mléka a ztráty dojivosti podle počtu somatických buněk u koz.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na objektivní zajištění odhadů ztrát na mléčné užitkovosti koz v kontrole užitkovosti podle počtu somatických buněk (PSB) v mléce pro podporu prevence poruch sekrece mléka, dojivosti a kvality mléka. Použití je zaměřeno na původní farmu dojených koz, použití jinde je možné. Dynamika složek a vlastností mléka naznačila spolu s poklesem dojivosti zřejmý nárůst PSB s postupující laktací. Tuk a bílkoviny jsou nejnižší ve středu laktace, zatímco laktóza ke konci laktace. Vztah mezi PSB a dojivostí byl podle měsíců negativní, 6 případů ze 7, významný byl v březnu a květnu (P<0,05 a P<0,01). Např. PSB u koz 1 000 – 1 999, 2 000 – 2 999, 3 000 – 3 999, 4 000 – 4 999, 5 000 – 5 999, 6 000 – 6 999 a ≥ 7 000 103.ml–1 naznačuje ztráty dojivosti 6,5, 11,1, 15,7, 20,4, 25,0, 29,6 a 34,3 % mléka ve 2. měsíci laktace.
Název v anglickém jazyce
Lactation dynamics of milk composition and properties and milk yield losses along somatic cell count in goats.
Popis výsledku anglicky
Paper is focused on objective methodology to ensure estimates of losses on the goat yield in milk recording by the somatic cell count (SCC) to promote prevention of milk secretion disorders, milk yield and quality. The use is focused on the original dairy goat farm, use elsewhere is possible. Dynamics of milk components and properties indicated together with the decrease in milk yield obvious increase in SCC with advancing lactation. Fat and proteins are lowest in the middle of lactation, while lactose and solids non fat in lactation end. The relationship between the PSB and milk yield was negative by months, 6 cases of 7 and was significant in March and May (P <0.05 and P <0.01). For instance goat SCCs 1,000 – 1,999, 2,000 – 2,999, 3,000 – 3,999, 4,000 – 4,999, 5,000 – 5,999, 6,000 – 6,999 and ≥ 7,000 103.ml–1 are corresponding with milk yield losses 6.5, 11.1, 15.7, 20.4, 25.0, 29.6 and 34.3% of milk in second lactation month.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210301" target="_blank" >QJ1210301: Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
14-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—