Screening antibakteriální účinnosti bezoplachových dezinfekčních přípravků používaných proti koronaviru SARS-CoV-2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_4.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Screening antibakteriální účinnosti bezoplachových dezinfekčních přípravků používaných proti koronaviru SARS-CoV-2
Popis výsledku v původním jazyce
V důsledku opatření proti šíření onemocnění Covid-19 se významně zvýšila spotřeba bezoplachových dezinfekčních prostředků na ruce a dotykové povrchy, a to včetně provizorně připravených alternativ. Naší otázkou bylo, jaký mají takové dezinfekční prostředky účinek na bakterie významné pro mlékárenství. Screeningovou plotnovou metodou bylo otestováno 5 dezinfekčních prostředků proti 40 kmenům nežádoucích bakterií (potenciálně patogenní nebo způsobující kažení) a 40 kmenům bakterií mléčného kvašení. Na rozdíl od prostředku s kvartérní amoniovou solí a prostředku s nano stříbrem, prostředek z maloobchodní sítě a prostředky provizorně připravené z běžně dostupných surovin podle doporučení WHO na řadu kmenů vykazovaly antibakteriální účinek nižší než 5 řádů. Významné je zjištění, že mezi částečně odolnými kmeny byly potenciálně zdravotně rizikové bakterie čeledi Enterobacteriaceae, rodu Staphylococcus a druhu Bacillus cereus. Zajištění dostatečného množství dezinfekčních prostředků uvedených v sanitačních plánech mlékárenských provozů, aby tyto prostředky nemusely být nahrazovány provizorně připravenými alternativami, se ukazuje jako důležitý krok pro zajištění potravinové bezpečnosti.
Název v anglickém jazyce
Screening on the antibacterial effect of non-rinse disinfectants used against coronavirus SARS-CoV-2
Popis výsledku anglicky
In the consequence of measures against the spread of Covid-19 disease, the consumption of non-rinse disinfectants on hands and touched surfaces markedly increased, namely including temporarily prepared alternatives. Our aim was to appraise the effect of such disinfectants on dairy-important bacteria. By a screening plate method, we tested 5 disinfectants against 40 strains of undesirable bacteria (potential pathogens or spoilage bacteria) and 40 strains of lactic acid bacteria. Contrary to a disinfectant with quartery ammonium salts and to a disinfectant with nano argentum, a disinfectant from a retail market and temporarily prepared disinfectants composed of commonly available substances according to the WHO guideline exhibited an antibacterial effect against some strains lower than 5 orders. An important finding is that some of partially resistant strains were potentially pathogenic bacteria of family Enterobacteriaceae, genera Staphylococcus and species Bacillus cereus. To ensure food safety, an important step is to provide sufficient supplies with disinfectants according to dairy plant sanitation plans in order not to be a need of replacement by temporarily prepared alternatives.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
15–20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—