Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Screening antibakteriální účinnosti bezoplachových dezinfekčních přípravků používaných proti koronaviru SARS-CoV-2

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000012 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_4.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_180_4.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Screening antibakteriální účinnosti bezoplachových dezinfekčních přípravků používaných proti koronaviru SARS-CoV-2

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V důsledku opatření proti šíření onemocnění Covid-19 se významně zvýšila spotřeba bezoplachových dezinfekčních prostředků na ruce a dotykové povrchy, a to včetně provizorně připravených alternativ. Naší otázkou bylo, jaký mají takové dezinfekční prostředky účinek na bakterie významné pro mlékárenství. Screeningovou plotnovou metodou bylo otestováno 5 dezinfekčních prostředků proti 40 kmenům nežádoucích bakterií (potenciálně patogenní nebo způsobující kažení) a 40 kmenům bakterií mléčného kvašení. Na rozdíl od prostředku s kvartérní amoniovou solí a prostředku s nano stříbrem, prostředek z maloobchodní sítě a prostředky provizorně připravené z běžně dostupných surovin podle doporučení WHO na řadu kmenů vykazovaly antibakteriální účinek nižší než 5 řádů. Významné je zjištění, že mezi částečně odolnými kmeny byly potenciálně zdravotně rizikové bakterie čeledi Enterobacteriaceae, rodu Staphylococcus a druhu Bacillus cereus. Zajištění dostatečného množství dezinfekčních prostředků uvedených v sanitačních plánech mlékárenských provozů, aby tyto prostředky nemusely být nahrazovány provizorně připravenými alternativami, se ukazuje jako důležitý krok pro zajištění potravinové bezpečnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Screening on the antibacterial effect of non-rinse disinfectants used against coronavirus SARS-CoV-2

  • Popis výsledku anglicky

    In the consequence of measures against the spread of Covid-19 disease, the consumption of non-rinse disinfectants on hands and touched surfaces markedly increased, namely including temporarily prepared alternatives. Our aim was to appraise the effect of such disinfectants on dairy-important bacteria. By a screening plate method, we tested 5 disinfectants against 40 strains of undesirable bacteria (potential pathogens or spoilage bacteria) and 40 strains of lactic acid bacteria. Contrary to a disinfectant with quartery ammonium salts and to a disinfectant with nano argentum, a disinfectant from a retail market and temporarily prepared disinfectants composed of commonly available substances according to the WHO guideline exhibited an antibacterial effect against some strains lower than 5 orders. An important finding is that some of partially resistant strains were potentially pathogenic bacteria of family Enterobacteriaceae, genera Staphylococcus and species Bacillus cereus. To ensure food safety, an important step is to provide sufficient supplies with disinfectants according to dairy plant sanitation plans in order not to be a need of replacement by temporarily prepared alternatives.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    15–20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus