Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na jejich dojivost a složení mléka – individuální vzorky mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/20:43878663

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na jejich dojivost a složení mléka – individuální vzorky mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na dojivost a kvalitu jejich mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Za nejvýznamnější projev testu lze uvést významný (P <– 0,001) nárůst dojivosti krav o 1,76 a 1,26 kg/den a dojnici, což je relativně o 5,7 a 4,1 %. Obsah tuku byl mírně vyšší o 0,03 % (P < 0,05). Příznivým efektem byl nárůst obsahu hrubých bílkovin a tím i kaseinu, který činil 0,04 a 0,05 % (relativně 1,14 a 1,4 %; P < 0,001) a 0,05 %. Tento trend může znamenat zefektivnění sýrařské produkce. Tento vývoj potvrzuje i nárůst obsahu sušiny tukuprosté o 0,1 a 0,09 % (relativně o 1,1 a 0,99 %; P < 0,001). Existoval mírný, nicméně významný (P < 0,001), nárůst obsahu laktózy, pravděpodobně v důsledku růstu dojivosti, o 0,04 a 0,02 %. V počtu somatických buněk (PSB) byl rozdíl zanedbatelný (medián 81 a 81, geometrický průměr 107 a 109 103/ml; P > 0,05). Systematický vliv zvýšení přikrmování extrudátu na PSB v mléce krav a tedy zdravotní stav jejich mléčných žláz nebyl zaznamenán. Koncentrace močoviny v mléce se zásahem významně (P < 0,001) zvýšila o 4,93 a 1,39 mg/ 100 ml.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility of impact of introduction of grain feed extrusion into dairy cow feeding rations on their milk yield and composition – individual milk samples

  • Popis výsledku anglicky

    Extrusion, such as hydro-thermo-mechanical grain treatment, can increase the effi ciency of the use of nutrients of concentrate feeds by animals. It is therefore also used in feeding rations of dairy cows. In particular, in the fi rst third of lactation, where is often lack of energy or energy and nitrogen nutrients, the nutritional benefi ts for dairy cow metabolism can be met by extruded feeds to meet lactation requirements. The aim was to fi nd out the effect of increased inclusion of extruded grains in feed rations of cows on milk yield and milk quality. In the seven herds of Holstein dairy cows the content of extruded corn grain in feed rations was increased. 10% of extruded maize out of the total amount of maize in the mixture was included in the mix recipes. The most signifi cant manifestation of the test is a signifi cant (P < 0.001) increase in milk yield of cows by 1.76 and 1.26 kg/day and dairy cows, respectively by 5.7 and 4.1%. The fat content was slightly higher by 0.03% (P < 0.05). The positive effect was an increase in crude protein content and thus casein, which was 0.04 and0.05% (relative 1.14 and 1.4%; P < 0.001) and 0.05%. This trend can make cheese production more efficient.This development is also confirmed by an increase in solids non fat content by 0.1 and 0.09% (relative by 1.1 and0.99%; P < 0.001). There was a slight, but significant (P <– 0.001) increase in lactose content, probably due to the increase in milk yield, by 0.04 and 0.02%. The difference in the somatic cell count (SCC) was negligible (median 81 and 81, geometric mean 107 and 109 103/ml;P > 0.05). The systematic effect of increasing in the feed of extrudate on SCC in milk of cows and hence the health of their mammary glands has not been observed. The urea concentration in milk increased significantly (P < 0.001) by 4.93 and 1.39 mg/100 ml.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1–8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus