Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/21:43879329

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na kvalitu mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Poklesl obsah tuku cca o 0,16 % oproti kontrolním periodám (P < 0,001). Tento negativní trend byl pozitivně vyvážen zvýšením obsahu hrubých bílkovin a kaseinu (o 0,04 a 0,03 %; P < 0,05, P < 0,01 a P < 0,01). Tyto jsou více ohodnoceny v ceně mléka než tuk a dále jsou významné zejména pro zvyšování sýrařské výtěžnosti. Také obsah sušiny tukuprosté byl zvýšen (o 0,11 až 0,15 %; P < 0,001). V tomto smyslu i pokles (o 6 a 1 mg/100ml) koncentrace močoviny v mléce (P < 0,001) navozuje představu lepšího využití dusíkatých látek krmiva při navýšení extrudátu. Byl zachycen i nárůst laktózy (o cca 0,08 %; P < 0,001). V souladu s uvedením lepšícího se energetického metabolismu dojnic přídavkem extrudátu byl mírný (P > 0,05) pokles volných mastných kyselin o 0,03 a 0,17 mmol/100g tuku. Počet somatických buněk nebyl zásahem v krmné dávce ovlivněn. Podle očekávání, změna neměla žádný (P > 0,05) vliv na celkový počet mezofilních mikroorganismů. Nebyl zaznamenán výskyt reziduí inhibičních látek v mléce.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility of impact of introduction of grain feed extrusion into dairy cow feeding rations on their milk quality – bulk tank milk samples

  • Popis výsledku anglicky

    Extrusion, such as hydro-thermo-mechanical grain treatment, can increase the efficiency of the use of nutrients of concentrate feeds by animals. It is therefore also used in feeding rations of dairy cows. In particular, in the first third of lactation, where is often lack of energy or energy and nitrogen nutrients, the nutritional benefits for dairy cow metabolism can be met by extruded feeds to meet lactation requirements. The aim was to find out the effect of increased inclusion of extruded grains in feed rations of cows on milk quality. In the seven herds of Holstein dairy cows the content of extruded corn grain in feed rations was increased. 10% of extruded maize out of the total amount of maize in the mixture was included in the mix recipes. Decrease in fat content was by about 0.16% as compared to control periods. This negative trend was positively counterbalanced by an increase in crude protein and casein content (by 0.04 and 0.03%; P < 0.05, P < 0.01 and P < 0.01). These are more valued in the price of milk than fat and are also important in particular for cheese yield increasing. Also, the solids non fat content was increased (by 0.11 to 0.15%; P < 0.001). In this sense a decrease (by 6 and 1 mg/100ml) of the urea concentration in milk (P < 0.001) also suggests a better utilization of feed protein in the extrudate increase. The increase in lactose (by 0.08%; P < 0.001) was found as well. Consistent with the report of improving dairy cow energy metabolism by addition of extrudate, there was a mild (P > 0.05) decrease in content of free fatty acids by 0.03 and 0.17 mmol/100g of fat. Somatic cell count was not affected by the intervention in the ration. As expected, the change had no (P > 0.05) effect on the total number of mesophilic microorganisms. No residues of inhibitory substances in milk were found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    8–13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus