Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na (sub)pasterační teploty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000034" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf" target="_blank" >https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika posuzování rezistence bakterií vůči záhřevům na (sub)pasterační teploty
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je posoudit vliv záhřevu na subpasterační a pasterační teploty na inaktivaci nebo naopak přežívání bakterií, a získané výsledky interpretovat způsobem využitelným v praxi. Testovány mohou být technologicky žádoucí (zákysové i nezákysové), technologicky nežádoucí i patogenní bakterie, a to s výjimkou sporotvorných bakterií. Posuzován může být vliv záhřevu na bakterie nejen při pasteračním nebo termizačním ošetření, ale také při dalších úkonech za zvýšené teploty, jako jsou např. odstřeďování mléka, dohřívání sýřeniny, paření sýrů, sanitace technologických zařízení, praní sýrařských plachetek, a další.
Název v anglickém jazyce
Method for the assessment of resistance of bacteria against heating to (sub)pasteurization temperatures
Popis výsledku anglicky
The aim of the method is to assess the influence of heating to subpasteurisation and pasteurisation temperatures on the inactivation or contrariwise on the survival of bacteria and to interpret obtained results in a practically usable way. Technologically desirable (starter or nonstarter), technologically undesirable and pathogenic bacteria except of spore-formers can be tested. The influence of heating on bacteria can be assessed not only during pasteurisation or thermization treatment but also during other processes under elevated temperatures, for example milk centrifugation, curd cooking, cheese stretching, technological machine sanitation, cheese cloth washing and others.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QK1910121-CM1
Číslo předpisu
SVS/2021/115238-G
Technické parametry
Případně doplnit Pro Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. vydal MILCOM a.s., Ke Dvoru 12a, Praha 6, 2021. ISBN 978-80-88390-02-2. Metodika má 19 stran. Uzavřena byla smlouva o uplatnění metodiky mezi Výzkumným ústavem mlékárenským s.r.o. (IČO: 26722861) a Českomoravským svazem mlékárenským z.s. (IČO: 15886026) ze dne 01. 07. 2021. Metodika je volně dostupná na odkazech https://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/QK1910121-CM1.pdf a https://agronavigator.cz/sites/default/files/users/user291/Metodiky/Potravin%C3%A1%C5%99stv%C3%AD/QK1910121-CM1.pdf.
Ekonomické parametry
Cena za proměření jednoho kmene v externí laboratoři bude odhadem okolo 15 tis. Kč a zisk se bude pohybovat okolo 3 tis. Kč. Pro konečného uživatele, tedy výrobce mlékárenských aj. potravinářských výrobků, dojde k zamezení ztrát v důsledku výroby neshodných výrobků ve výši řádově stovek tisíc až milionu korun pro každý vyřešený problém.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů