Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000065" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000065 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Elich O., Drbohlav J., Borková M., Peroutková J., Šalaková A.: Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům. Poster a příspěvek ve sborníku. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 24.-26. května 2021, VŠCHT Praha, on-line. Tento příspěvek je informací o zkoumání nových možností využití syrovátky pro potravinářské i nepotravinářské účely. Je informací o výsledcích projektů podporovaných Národní agenturou pro zemědělský výzkum ukončeného projektu číslo QJ1510341 s názvem „Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi“ a o počátečních výsledcích probíhajícího projektu číslo QK 1910392 „Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů“. Výsledky ukončeného projektu jsou zaměřeny na využití kyselé syrovátky k zefektivnění výroby tvarohů. Ultrafiltrací syrovátky z termotvarohu lze získat retentát o sušině a obsahu bílkovin blízkých sušině odtučněného mléka. Tento retentát lze použít ke smísení s mlékem v poměru blízkém 90 % odtučněného mléka a 10 % retentátu a tuto směs použít k výrobě termotvarohu, čímž jsou využity veškeré bílkoviny mléka pro výrobu termotvarohu. Totožná směsná surovina byla použita pro výrobu jogurtu. Získaný termotvaroh a jogurt s využitím retentátu poskytl srovnatelné senzorické vlastnosti jako kontrolní termotvaroh a jogurt a současně přinesl i ekonomické úspory. Nový projekt je zaměřen na využití kyselé syrovátky k přípravě – výrobě hydrogelů pro půdoochranné účely. Kyselá syrovátka, permeát z ultrafiltrace syrovátky a koncentrát z elektrodialýzy syrovátky jako obtížně ekonomicky využitelné vedlejší produkty – odpadní látky, byly analyzovány a vznikla idea, že by bylo možné je použít pro výrobu hydrogelů, které budou v přídavku v pěstebním substrátu nejen schopné vázat a uvolňovat vodu pro rostliny, ale nést, vázat a uvolňovat přidané živiny a živiny – minerální látky obsažené v použitých odpadních látkách. V našich pokusech jsme se zaměřili na přípravu hydrogelů, vzniklých vázáním odpadních mlékárenských produktů karboxymetylcelulózou, zesíťovaných vhodným činidlem kyselinou citronovou a močovinou. Tyto hydrogely byly také smíseny s relativně inertním materiálem např. drcenou slámou, rašelinou. Vzniklé produkty mají schopnost opakovaně vázat a uvolňovat vodu. Jsou přidávány do pěstebního substrátu rostlin s cílem zušlechtění pěstebního substrátu a zlepšení rostlinné produkce.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of acid whey for food and non-food purposes

  • Popis výsledku anglicky

    Elich O., Drbohlav J., Borková M., Peroutková J., Šalaková A.: Use of acid whey for food and non-food purposes. Poster a příspěvek ve sborníku. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 24.-26. května 2021, VŠCHT Praha, on-line. This paper is information on exploring new possibilities of using whey for food and non-food purposes. It is information about the results of projects supported by the National Agency for Agricultural Research of the completed project number QJ1510341 entitled "New technological processes using membrane processes providing new food products with improved nutritional and user properties" and the current results of the ongoing project number QK1910392 "Environmentally friendly soil conservation materials for the crop production intensification based on renewable resource “. The results of the completed project are focused on the use of acid whey for the effective production of fresh cheese. By ultrafiltration of whey from thermocurd, it is possible to obtain a retentate with dry matter and protein content close to the dry matter of skimmed milk. This retentate can be used to mix with milk in a ratio close to 90 % skim milk and 10 % retentate, and this mixture can be used to make thermocurd, thereby utilizing all milk proteins to produce thermocurd. The same mixed raw material was used for the production of yoghurt. The obtained thermocurd and yoghurt using retentate provided comparable sensory properties as the control thermocurd and yoghurt and at the same time brought economic savings. The new project is focused on the use of acid whey for the preparation - production of hydrogels for soil protection purposes. Acid whey, permeate from whey ultrafiltration and whey electrodialysis concentrate as economically difficult to use by-products - wastes that were analysed and the idea came from it that they could be used for the production of hydrogels, which in addition in the soil will not only be able to bind and release water for plants, but carry, bind and release added nutrients and nutrients - minerals contained in the used waste materials. In our experiments we focused on the preparation of hydrogels, formed by binding waste dairy products with carboxymethylcellulose, crosslinked with a suitable agent citric acid, urea. These hydrogels have also been mixed with a relatively inert material, such as crushed straw, peat. The resulting products have the ability to cyclically bind and release water. They are added to the growing medium for plants in order to improve the soil for plants and improve plant production

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů