Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000069" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Selen je mikroelement, podílející se na mnoha biologických, a zejména antioxidačních funkcích organismu. Jeho příjem je závislý na obsahu v půdě a tím i v potravinách. Cílem práce bylo vytvořit selenem obohacené bakterie mléčného kvašení, které by mohly být potenciálním zdrojem organických a biologicky dostupných forem selenu. Na vybraném souboru Se-obohacených kmenů rodů Streptococcus, Lactobacillus, Enterococcus, Bifidobacterium a kvasinek bylo provedeno in vitro testování životaschopnosti, antioxidační aktivity, hydrofobity a cytotoxicity. U těchto kmenů byla rovněž studována schopnost vytvářet nanočástice selenu a provedena determinace selenových specií. Z těchto kmenů byly vybrány dva perspektivní, a to, Streptococcus thermophilus a Enterococcus faecium, které byly po obohacení selenem a zapracování do krmiva podány CD IGS potkanům v in vivo podmínkách. Do studie bylo začleněno celkem 48 potkaních samců rozdělených do 6 skupin, podle obsahu a druhu selenu v potravě. U potkanů byl sledován celkový obsah selenu a jednotlivých selenových specií v játrech a ledvinách, dále pak vliv na vybrané biochemické parametry. Celkové množství selenu bylo vyšší u skupin potkanů obsahující ve stravě kmeny obohacené o selen. Dominující formou selenu v játrech a ledvinách byl selenocystein (SeCys), dále byl detekován selenomethionin (SeMet) a methylselenocystein (MeSeCys), který byl pouze v ledvinách. Kromě těchto sloučenin selenu bylo detekováno i několik zatím neidentifikovaných minoritních selenových specií. Jako markery oxidačního stresu byly vybrány antioxidační enzymy, glutathionperoxidasa (GPx), glutathionreduktasa (GR) a malondialdehyd (MDA) Antioxidační aktivita GPX nebyla výrazně ovlivněna ani v jedné testované skupině potkanů, aktivita GR v srdci byla signifikantně zvýšena u potkanů krmenými stravou obsahující selenizovaný i neselenizovaný kmen Enterococcu faecium. Po suplementaci selenem obohacenými kmeny byly také zaznamenány snížené hodnoty MDA v séru potkanů. Citace: Mrvíková I., Krausová G., Kaňa A., Vecka M., Hyršlová I., Medová K., Doskočil I.: Vlastnosti a potenciál selenem-obohacených kmenů BMK. Ostatní – PP prezentace a abstrakt. 15. Symposium probiotika a prebiotika. On-line, 30.11.2021

  • Název v anglickém jazyce

    Properties and potential of selenium-enriched strains of lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Selenium is a microelement involved in many biological and especially antioxidant functions of the body. Its intake depends on the content in the soil and thus in food. The aim of the work was to create selenium-enriched lactic acid bacteria, which could be a potential source of organic and bioavailable forms of selenium. In vitro testing of viability, antioxidant activity, hydrophobicity and cytotoxicity was performed on a selected set of Se-enriched strains of the genera Streptococcus, Lactobacillus, Enterococcus, Bifidobacterium and yeast. The ability of these strains to form selenium nanoparticles was also studied and determinations of selenium species were performed. Two promising strains were selected from these strains, Streptococcus thermophilus and Enterococcus faecium, which were administered to CD IGS rats under in vivo conditions after selenium enrichment and incorporation. A total of 48 male rats were included in the study, divided into 6 groups, according to the content and type of selenium in the diet. In rats, the total content of selenium and individual selenium species in the liver and kidneys was monitored, as well as the effect on selected biochemical parameters. The total amount of selenium was higher in groups of rats containing selenium-enriched strains in the diet. Selenocystein (SeCys) and selenomethionine (SeMet) were the dominant forms of selenium in both kidneys and liver, while methylselenocysteine (MeSeCys) was only detected in kidneys. In addition to these selenium compounds, several yet unidentified minor selenium species have been detected. Antioxidant enzymes, glutathione peroxidase (GPx), glutathione reductase (GR) and malondialdehyde (MDA) were selected as markers of oxidative stress. Antioxidant activity of GPX was not significantly affected in any tested group of rats, GR activity in the heart was significantly increased in rats fed with food containing both selenized and nonselenized strain of Enterococcus faecium. Decreased MDA levels in rat serum were also observed after supplementation with selenium-enriched strains. Citation: Mrvíková I., Krausová G., Kaňa A., Vecka M., Hyršlová I., Medová K., Doskočil I.: Properties and potential of selenium-enriched strains of lactic acid bacteria. Others - PP presentation and abstract. 15. Symposium of probiotics and prebiotics. On-line, 30.11.2021

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LTC20014" target="_blank" >LTC20014: Research of selenium-enriched lactic acid bacteria, bifidobacteria and yeasts and influence of low-pH stress exposure on their selenium biotransformation efficiency.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů