Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Wastewater from the demineralization of cheese whey for cost‑efcient cultivation of spirulina

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s10811-021-02644-4" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s10811-021-02644-4</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10811-021-02644-4" target="_blank" >10.1007/s10811-021-02644-4</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Wastewater from the demineralization of cheese whey for cost‑efcient cultivation of spirulina

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Worldwide, there is growing interest in achieving a meaningful use of natural resources, as epitomized in this work, which demonstrates the use of saline wastewater (WW) from the demineralization of cheese whey as the main component of a medium for cultivation of spirulina (Limnospira maxima). Based on Zarrouk medium and the fundamental composition of spirulina biomass, a novel cultivation medium for photoautotrophic cultivation of spirulina was developed. The wastewater medium (WWM) consisted of WW supplemented with NaHCO3, urea, K2HPO4, and FeSO4. The suitability of WWM was evaluated by comparison of spirulina growth in laboratory scale tubular or gas-lift photobioreactors in WWM and Zarrouk medium (ZM). The maximum biomass productivity of 0.36 g L−1 day−1 was achieved in WWM, compared with 0.24 g L−1 day−1 in ZM. The cost of WWM was less than 50% of the cost of ZM.

  • Název v anglickém jazyce

    Wastewater from the demineralization of cheese whey for cost‑efcient cultivation of spirulina

  • Popis výsledku anglicky

    Worldwide, there is growing interest in achieving a meaningful use of natural resources, as epitomized in this work, which demonstrates the use of saline wastewater (WW) from the demineralization of cheese whey as the main component of a medium for cultivation of spirulina (Limnospira maxima). Based on Zarrouk medium and the fundamental composition of spirulina biomass, a novel cultivation medium for photoautotrophic cultivation of spirulina was developed. The wastewater medium (WWM) consisted of WW supplemented with NaHCO3, urea, K2HPO4, and FeSO4. The suitability of WWM was evaluated by comparison of spirulina growth in laboratory scale tubular or gas-lift photobioreactors in WWM and Zarrouk medium (ZM). The maximum biomass productivity of 0.36 g L−1 day−1 was achieved in WWM, compared with 0.24 g L−1 day−1 in ZM. The cost of WWM was less than 50% of the cost of ZM.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Applied Phycology

  • ISSN

    0921-8971

  • e-ISSN

    1573-5176

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    89–99

  • Kód UT WoS článku

    000723084400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85119950884