Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/22:43924345 RIV/60460709:41210/22:91103

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době jsou metody kontroly mikrobiologické kvality potravin, včetně doplňků stravy, prováděny téměř výhradně kultivačními postupy. Legislativní předpisy a metodiky jsou vcelku vyhovující pro stanovení probiotických mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích. Avšak legislativní rámec a dosud zavedené metodické postupy neumožňují účinnou kontrolu složení probiotických doplňků stravy. Může docházet ke klamání spotřebitelů a dozorové orgány nemají nástroje k účinným opatřením, která by tomu zamezila. Je tedy nezbytné hledat efektivní postupy použitelné pro spolehlivou detekci a kvantifikaci jednotlivých probiotických druhů mikroorganismů v doplňcích stravy.

  • Název v anglickém jazyce

    Current possibilities of verifying the quality of probiotic food supplements

  • Popis výsledku anglicky

    Culture dependent methods are primarily used for the microbial quality control of food including food supplements. Legislative regulations and methodologies are quite satisfactory for the determination of probiotic microorganisms in fermented dairy products. However, the legislative framework and the methodologies do not allow effective control of the composition of probiotic food supplements. Consumers can be misled and control authorities have not effective tools to prevent this. It is therefore necessary to establish effective procedures that can be used for reliable selective quantification of probiotic microorganisms in food supplements.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20–23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus