Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/22:43924345 RIV/60460709:41210/22:91103
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současné možnosti ověřování kvality probiotických doplňků stravy
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době jsou metody kontroly mikrobiologické kvality potravin, včetně doplňků stravy, prováděny téměř výhradně kultivačními postupy. Legislativní předpisy a metodiky jsou vcelku vyhovující pro stanovení probiotických mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích. Avšak legislativní rámec a dosud zavedené metodické postupy neumožňují účinnou kontrolu složení probiotických doplňků stravy. Může docházet ke klamání spotřebitelů a dozorové orgány nemají nástroje k účinným opatřením, která by tomu zamezila. Je tedy nezbytné hledat efektivní postupy použitelné pro spolehlivou detekci a kvantifikaci jednotlivých probiotických druhů mikroorganismů v doplňcích stravy.
Název v anglickém jazyce
Current possibilities of verifying the quality of probiotic food supplements
Popis výsledku anglicky
Culture dependent methods are primarily used for the microbial quality control of food including food supplements. Legislative regulations and methodologies are quite satisfactory for the determination of probiotic microorganisms in fermented dairy products. However, the legislative framework and the methodologies do not allow effective control of the composition of probiotic food supplements. Consumers can be misled and control authorities have not effective tools to prevent this. It is therefore necessary to establish effective procedures that can be used for reliable selective quantification of probiotic microorganisms in food supplements.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
20–23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—