Vliv fáze laktace na chování krav na dojírně při výběru pořadí dojení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000022" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_192_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv fáze laktace na chování krav na dojírně při výběru pořadí dojení
Popis výsledku v původním jazyce
Dobrá mléčná užitkovost je daná kvalitní výživou dojnic, ale také dobrým zajištěním podmínek vnějšího charakteru. Welfare ovlivňuje chovaní zvířat. U skotu je silně vyvinuta sociální hierarchie. Zvířata chovaná ve skupinách dodržuji zpravidla přesný režim v životních projevech. V každé skupině má zvíře své postaveni určující chovaní. To by mělo byt technologicky respektováno. Sociální hierarchie úzce souvisí s mléčnou produkci dojnic. Narušeni hierarchického uspořádaní při práci s dojnicemi může vyvolat stres. Ten může negativně ovlivnit chovaní a dojivost. Snaha zvířete k dřívějšímu vstupu na dojírnu může byt ovlivněna nejen sociálním postavením dojnice uvnitř skupiny, ale také aktuální dojivosti. Byly zjištěny významné rozdíly (P < 0,001) v dojivosti sledovaných krav (plemeno České strakaté) ve třech fázích laktace, s maximem v prvních 100 dnech laktace v ranním i večerním dojeni. To potvrzuje známý průběh laktační křivky souběžně s vyššími ranními nádoji. Celkem činil průměrný ranní nadoj 13,4 kg a večerní 12,46 kg. Při ranním dojeni v laktační skupině 1 (≤ 100 dnů laktace) byl zjištěn negativní, ale nevýznamný (P > 0,05) korelační koeficient (Pearsonův) -0,11 mezi nádojem a pořadím při dojeni ve skupině. Tento by mohl naznačovat snahu zvířat k dřívějšímu podojeni při vyšším objemu mléka v mléčné žláze, resp. vyšším nitrovemenném tlaku. Jedná se o cílené jednaní v důsledku fyziologického faktoru. Při večerním dojeni v laktační skupině 1 byl zjištěn negativní, významný (P < 0,01), absolutně nejvyšší korelační koeficient -0,217. Ten nicméně ukazuje, že jen 4,7 % variability v pořadí dojeni ve skupině je vysvětlitelných výší aktuálního nádoje. Přesto, tato zjištěna tendence a preference dřívějšího dojeni kravami při jejich vyšším nádoji je potvrzena i uvnitř skupin (v parciálních, tedy dílčích skupinách) při zisku dřívějšího pořadí při dojeni, kde významný (P < 0,05) korelační koeficient činil -0,134. Jak při ranním, tak při večerním dojeni se tento vztah vytrácel s postupující laktaci ve skupinách 2 a 3 (101 – 200 a > 200 dnů laktace). Zde již byly zaznamenány velmi nízké a nevýznamné korelační koeficienty (P > 0,05). To naznačuje na dále již neexistující vztah mezi sledovanými proměnnými.
Název v anglickém jazyce
Influence of lactation phase on dairy cow behavior when choosing milking order
Popis výsledku anglicky
Good milk yield (MY) is given by the well quality nutrition of dairy cows, but also by good conditions of an external nature. Welfare affects animal behavior. The social hierarchy in cattle is strongly developed. Animals kept in groups usually follow a precise regime in terms of life. In each group the animal has a position which determines its behavior. This should be technologically respected. The social hierarchy is closely linked to the dairy production of dairy cows. Disruption of the hierarchical arrangement when working with dairy cows can cause stress. This can negatively affect behavior and MY. The animal’s efforts to enter the milking parlor earlier may be infl uenced not only by the social status of the dairy cow within the group, but also by the current MY. Signifi cant differences (P < 0.001) were found in the MY of the monitored cows (Czech Fleckvieh breed) in the three stages of lactation, with a maximum in the first 100 days in milk in the morning and evening milking. This confi rms the known progress of the lactation curve in parallel with the higher morning MY. In total, the average morning MY was 13.4 kg and the evening MY was 12.46 kg. In the case of morning milking in lactation group 1 (≤ 100 days in milk) a negative but insignifi cant (P > 0.05) correlation coeffi cient (Pearson’s) of -0.11 was found between MY and milking order in the group. This could indicate the effort of the animals to be milked earlier with a higher volume of milk in the mammary gland, resp. higher intra-udder pressure. It is a targeted action due to a physiological factor. During evening milking in lactation group 1, a negative, significant (P < 0.01), absolute highest correlation coefficient of -0.217 was found. However, it shows that only 4.7% of the variability in the milking order in the group can be explained by the current MY. Nevertheless, this observed tendency and preference for earlier milking by cows at their higher MY is also confirmed within groups (in partial, ie subgroups) when obtaining an earlier milking rank, where a significant (P < 0.05) correlation coefficient was -0.134. During both morning and evening milking, this relationship disappeared with advancing lactation in groups 2 and 3 (101 – 200 and > 200 days in milk). Very low and insignificant correlation coefficients (P > 0.05) have already been recorded here. This suggests a further non-existent relationship between the monitored variables.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1–7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—