Dunaliella salina - nejbohatší zdroj betakarotenu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000056" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000056 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dunaliella salina - nejbohatší zdroj betakarotenu
Popis výsledku v původním jazyce
Dunaliella salina je mikroskopickou zelenou řasou, jež se během posledních let stala jedním z nejvýznamnějších zdrojů antioxidantů mikrobiálního původu. Důvodem její rostoucí obliby mezi spotřebiteli i výrobci je její vysoký obsah karotenů, bílkovin a dalších bioaktivních látek. Kultivace této řasy je nenáročná a nevyžaduje nijak specifické podmínky. Bioaktivní látky, jež Dunaliella salina produkuje, mají mnoho příznivých účinků na člověka, např. bylo prokázáno její působení proti některým civilizačním chorobám, také imunomodulační a antioxidační účinky. Zdokumentován je také možný prebiotický účinek jejích polysacharidů. Dunaliellu, resp. její složky, lze použít jako potravní doplňky, k fortifikaci funkčních potravin i ve formě sušené biomasy.
Název v anglickém jazyce
Dunaliella salina – the best source of β-carotene
Popis výsledku anglicky
Dunaliella salina is a green microalga that has become one of the most important sources of microbial antioxidants during last years. The reason for its growing popularity among consumers and producers is its high content of carotenes and proteins, as well as other bioactive compounds. Cultivation of this alga is not very demanding, for its production no special requirements are needed. Biogenic substances produced by Dunaliella salina have a lot of positive effects on humans. They act against some civilization diseases, as an immunomodulating agents, as antioxidants. Additionally, their growth promoting effect on beneficial bacteria as prospective prebiotics has been documented. Dunaliella, or their compounds can be used in the form of food supplements, in fortification of functional foods or as a dried biomass.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
8–11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—