Stanovení vybraných aminokyselin v nízkodohřívaných sýrech během procesu zrání technikou kapilární elektroforézy s UV detekcí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000057" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2022/veda_195_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných aminokyselin v nízkodohřívaných sýrech během procesu zrání technikou kapilární elektroforézy s UV detekcí
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce ověřuje možnost využití kapilární elektroforézy s UV detekcí pro stanovení vybraných volných aminokyselin (AK) během procesu zrání sýrů. Jako základ pro tento účel byla použita modifikovaná metoda stanovení AK kapilární elektroforézou s UV detekcí založená na tvorbě Cu2+ komplexů v prostředí acetátového pufru s obsahem (2-Hydroxypropyl)-β-cyclodextrinu pro zlepšení separace jednotlivých AK (Makeeva a kol. 2020). Metoda stanovení AK byla vylepšena především zavedením korekce detekovaných píků na interní standard (k. 2-amino-máselnou, 2-ABA) a o vhodnější kondicionační sekvenci kapiláry. Proces štěpení bílkovin postupně až na volné AK byl sledován během časového období zrání 120 dnů u čtyř vybraných pokusných výrob nízkodohřívaných sýrů za využití různých kmenů Lactobacillus helveticus, které se lišily sekvencí slpH genu a antimikrobiální aktivitou (Roubal a kol. 2021). S prodlužující se dobou zrání obsah všech monitorovaných volných AK v sýrech s výjimkou argininu stoupal. Mezi nejvíce zastoupené AK patřila k. glutamová (5,7-8,3 g/kg), lysin (3,3-5,3), leucin (3,5-5,0), prolin (1,6-3,3), fenylalanin (1,8-2,5), asparagin (1,7-2,1) a glutamin (1,6-2,2), jejichž množství obsažená v sýrech po 120 dnech zrání jsou uvedena v závorkách.
Název v anglickém jazyce
Determination of selected amino acids in low-scalded cheeses during the ripening process by capillary electrophoresis technique with UV detection
Popis výsledku anglicky
This work verifies the possibility of using capillary electrophoresis with UV detection for the determination of selected free amino acids (AA) during the cheese ripening process. There was used a modified for AAs determination, which based on the formation of Cu2+ complexes in an acetate buffer containing (2-Hydroxypropyl)-β-cyclodextrin to improve the separation of individual AAs (Makeeva et al. 2020). The AA determination method was improved mainly by introducing the correction of the detected peaks to the internal standard (2-aminobutyric acid, 2-ABA) and by a more suitable conditioning sequence of the capillary. The process of protein degradation to free AA was monitored during 120 days of ripening in four selected trial productions of low-scalded cheeses using different strains of Lactobacillus helveticus. The strains were diferent in the sequence of the slpH gene and antimicrobial activity (Roubal et al. 2021). The content of all monitored free AA in cheeses (with the exception of arginine) increased with increasing ripening time. Among the most represented AA in were glutamic acid (5.7-8.3 g/ kg), lysine (3.3-5.3), leucine (3.5-5.0), proline (1.6-3.3), phenylalanine (1.8-2.5), asparagine (1.7-2.1) and glutamine (1.6-2.2). The amounts contained in cheeses after 120 days of ripening are listed in brackets.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
11–17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—